Verdict dur la nivelul UE: România trebuie să reducă cu 62% consumul de carne în 7 ani și cu 75% în 27 de ani

După eliminarea mașinilor cu motoare pe benzină și motorină, Uniunea Europeană (UE) se pregătește să limiteze și consumul de carne. Friptura de vită, porc și pui ar putea deveni o amintire pentru generațiile viitoare. 

20 feb. 2023, 11:09
Verdict dur la nivelul UE: România trebuie să reducă cu 62% consumul de carne în 7 ani și cu 75% în 27 de ani

Mai multe state din UE au început deja să reducă din comerț volumul de produse alimentare de origine animală. Totul a început în urma Acordului Climatic de la Paris, semnat în 2015 de statele europene, prin care statele membre s-au angajat să reducă emisiile de carbon la zero până în anul 2050.

Cetățenii României sunt mari consumatori de carne, dar potrivit acordului internațional, ei trebuie să reducă consumul de vită, porc și pui cu 62% până în 2030 și cu 75% până în 2050, scrie Mediafax.

Fermierii din Olanda au ajuns într-o situație disperată, au organizat proteste, dar în zadar, în urma măsurilor guvernamentale. Executivul a decis să facă un nou pas, în baza strategiei asumate la nivel internațional: din 2024 vor fi interzise reclamele la produsele alimentare de origine animală.

Grupurile de ecologiști s-au organizat chiar și în Scoția, unde militează pentru interizcerea totală a producției de carne animală până în 2030 – 2040. Totul, pentru reducerea emisiilor de carbon la zero până în 2050, ceea ce înseamnă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cât de mult posibil.

 

ONU cere să fie redus drastic consumul de carne la nivelul UE

 

Site-ul oficial ONU pentru Acțiune Climatică susține că omenirea trebuie să-și schimbe major modul de viață, pentru a limita pe cât de mult posibil fenomenul încălzirii globale.

Ecologiștii de la Greenpeace au anunțat într-un articol publicat în 2020 că Uniunea Europeană că ar trebui să scadă consumul de carne animală cu 71% până în 2030 și cu 81% până în 2050, pentru a reduce contribuția agriculturii la poluare și afectarea climei globale.

Mai mult, cei de la The Lancet recomandă oamenilor să-și limiteze consumul de carne pe săptămână la 300 de grame, până în 2050.

Statul European care consumă cea mai multă carne este Spania. Astfel, potrivit Acordului de la Paris pentru reducerea emisiilor de carbon, consumul de carne animală va fi redus cu 76% până în 2030 și cu 84% până în 2050.

A doua consumatoare de carne din Europa este Portugalia, care trebuie să reducă consumul cu 74% până în 2030 și cu 83% până în 2050.

Pe locul al treilea se află Polonia, care trebuie să „restrângă” consumul de carne cu 73%.

 

Citește și:

Lidl a decis: va reduce drastic oferta de carne din galantare, pentru a proteja mediul. Oficialii companiei susțin că Pământul poate susține doar 10 miliarde de oameni. Proiect controversat