Veste bună pentru copiii cardiaci. Centrul de excelenţă din Spitalul Grigore Alexandrescu, funcţional în iunie

Centrul de excelență în tratarea copiilor cu probleme cardiace, de la Spitalul Clinic de urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", va fi funcțional cel mai târziu în luna iunie, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, managerul instituției, Dan Mircea Enescu.

18 mart. 2015, 13:21
Veste bună pentru copiii cardiaci. Centrul de excelenţă din Spitalul Grigore Alexandrescu, funcţional în iunie

„Centrul își va începe activitatea maxim în luna iunie. (…) Nu cred că vom opera la început mai mult de 50 de cazuri în primul an, iar, în anul următor, sperăm la 150-200. Suntem aproape în faza finală de a deschide noul centru. Clădirea este gata, aparatura va sosi. Există o colaborare cu spitalul din Israel, dar și cu clinica din Târgu Mureș. Ministerul Sănătății (MS) ne-a recunoscut ca centru anul trecut. Vor fi 85 de paturi, dintre acestea 50 prin reorganizarea spitalului și 35 de la MS. Vor lucra 119 persoane, dintre acestea 14 medici, 69 de asistente”, a afirmat Enescu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că Primăria sectorului 1 a finanțat cu 16,5 milioane lei construcția clădirii în care își va desfășura activitatea centrul, iar 30 de milioane lei au fost asigurați de Ministerul Sănătății pentru aparatura necesară.

Secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că Ministerul Sănătății dorește să fie înființate astfel de centre și la Iași și Timișoara.

Spitalul Clinic de urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” și Rotary International District 2241 România au lansat, miercuri, campania umanitară „Salvați inima unui copil„, care are ca prim obiectiv pregătirea de specialiști români — cinci medici și patru asistente, care vor fi trimiși la specializare la Clinica Wolfson din Israel.

După terminarea stagiului, specialiștii vor face parte din echipa medicală a Centrului de excelență în tratarea copiilor cu probleme cardiace, ce va fi inaugurat în cadrul spitalului din Capitală.

„Aceștia se vor alătura echipei de patru cadre medicale, care au fost deja specializate la Spitalul Wolfson începând din 2013, din fonduri asigurate în totalitate de Rotary International District 2241 România: un chirurg, un cardiolog, un anestezist, și un perfuzionist”, a spus viceguvernatorul Rotary International District 2241 România, Victor Martin.

Al doilea obiectiv al campaniei umanitare constă în trimiterea unui număr de 20 de copii cu afecțiuni cardiace severe, care nu pot fi tratate încă în România, pentru a fi operați la Clinica Wolfson din Israel.

Campania de strângere de fonduri prin SMS ( 2 euro) are alocat numărul unic 8837 apelabil din orice rețea de telefonie fixă și mobilă și este derulată între 16 martie și 10 mai.

„Până acum am strâns 60.000 de euro. Sperăm să se strângă 40.000 de euro prin intermediul campaniei de SMS”, a afirmat Martin.

Banii strânși vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de transport pentru echipele de medici, copiii și mamele care îi însoțesc în vederea efectuării intervențiilor chirurgicale în Israel, precum și pentru acoperirea cheltuielilor administrative și ale analizelor medicale amănunțite.

Specializarea echipelor medicale va continua și în 2016.