Veşti bune! Pensia medie lunară a crescut cu 5% în 2014, depăşind raportul preţurilor de consum

În cadrul unei ședințe extraordinare de Guvern, desfășurată astăzi la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta anunțat că datele INS confirmă creșterea pensiei medii lunare cu 5% în 2014 față de 2013, mult peste rata inflației. În plus, numărul de contracte de muncă a ajuns să fie egal cu numărul celor care beneficiază de pensii, iar veniturie pensionarilor au depășit ca raport prețurile de consum.

27 mart. 2015, 16:57

„În sfârșit am reușit în 2014 să avem în zona pensiilor venituri mai mari decât prețurile de consum. Tendința e aceeași și anul acesta. Situația cumplită din 2010-2011 a fost închisă. Pensia medie lunară în 2014 a fost cu 5% mai mare ca în 2013, mult peste rata inflației. În plus, avem un număr de contracte de muncă egal cu numărul celor care beneficiază de pensii”, a anunțat Victor Ponta.

Totodată, prim-ministrul a anunţat că va fi devansată plata pensiilor şi salariilor din sectorul public pe luna aprilie astfel încât pensionarii şi angajaţii statului să aibă bani suficienţi pentru sărbătorile de Paşti. Pentru plăţile care trebuiau să se facă în jurul datei de 15 aprilie, ministerele Muncii şi Finanţelor au convenit să fie devansate. Astfel, salariile bugetarilor vor fi plătite pe 8 aprilie, iar pensiile pe 10 aprilie.

Acestea nu sunt singurele vești bune pe care le aduce Guvernul. Potrivit noului Cod fiscal, pensionarii care primesc acum 1.000 de lei sau mai puţin pe lună vor scăpa anul viitor de impozitul pe venit, iar tot de anul viitor pensiile vor creşte din nou, fiind indexate cu rata inflației.

De la 1 ianuarie 2016 toate pensiile vor fi indexate cu 4 până la 5 procente, în funcţie de inflaţie sau de creşterea salariului mediu brut pe economie.