Veşti proaste pentru români. Se scumpesc biletele de tren

Operatorul privat de transport feroviar de călători Softrans va scumpi biletele de tren, începând cu luna decembrie, din cauză că rezultatele companiei sunt afectate de majorarea salariului minim, de întârzierea decontării transportului gratuit al studenţilor, şi lefurile mari ale angajaţilor de la CFR.

07 dec. 2017, 15:47
Veşti proaste pentru români. Se scumpesc biletele de tren

„Mărim tarifele pentru că subvenţiile sunt din ce în ce mai mici, la ultima rectificare bugetară am primit mai puţini bani, iar pentru 2018 încă nu se ştie care vor fi cotele. Referitor la salarii, ar trebui să se majoreze cu câteva procente bune pentru că au crescut şi la CFR Călători, iar dacă noi nu le majorăm ar fi un risc să migreze salariaţii de la noi spre ei”, a declarat reprezentantul Softrans, potrivit Mediafax.

Oficialul a mai spus că nici subvenţiile aferente transporturilor cu reduceri sau gratuităţi (inclusiv călătoriile gratuite ale studenţilor) încă nu au fost plătite, deşi acestea reprezintă 30% din totalul pasagerilor.

Într-un comunicat postat pe site-ul transportatorului – care operează trenurile Hyperion pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov – se arată că noile tarife, mai mari în medie cu 15%, intră în vigoare de la 10 decembrie 2017.

„Din cauza: (a) reducerii constante în ultimii ani a compensaţiei acordate de Ministerul Transporturilor respectiv, în prezent, de Autoritatea pentru Reformă Feroviară operatorilor feroviari pentru transportul de călători şi care, urmare a rectificării bugetare din septembrie 2017, a fost redusă din nou pentru 2017 cu 10% fără ca această reducere să fie compensată la rectificarea bugetară din noiembrie , (b) plăţii cu mari întârzieri a acestor compensaţii, precum şi decontării de asemenea cu mari întârzieri a facilităţilor de călătorie acordate prin lege diverselor categorii de călători (studenţi, elevi, pensionari etc.) şi (c) creşterii cheltuielilor cu salariile angajaţilor, determinate de nevoia de retenţie a acestora în condiţiile majorării repetate a salariului minim garantat în plată şi a salariilor la operatorul feroviar de stat, toate acestea ducând la o deteriorare constantă a rezultatelor noastre financiare, suntem nevoiţi să luăm măsura dureroasă de majorare a tarifelor noastre pentru transportul de călători cu trenuri Interregio”, se arată în comunicatul Softrans.

Tarifele Softrans nu au fost majorate de la 1 mai 2015 – data la care a început operarea trenurilor Interregio. „Tarifele la trenurile Regio rămân nemodificate”, precizează transportatorul feroviar privat.