Ilie Sârbu, la Curtea de Conturi. Vicepreşedinte Senat: Procedura de numire se poate finaliza într-o lună

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, consideră că procedura de numire a unui consilier la Curtea de Conturi și vicepreședinte al Autorității de audit ar putea fi finalizată "într-o lună", în funcție însă și de "dinamica" pe care o au comisiile de specialitate.

02 sept. 2015, 08:31

Vicepreședintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a explicat, miercuri, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului, că procedura de numire a unui consilier la Curtea de Conturi și a unui vicepreședinte al Autorității de audit este una „mai complicată”, ținând cont și de existența Hotărârii CCR 514/2014 prin care se constată incompatibilitatea lui Anton Ioan, consilier la Curtea de Conturi și vicepreședinte al Autorității de audit, informează Agerpres.

E mai complicată procedura pentru că există o hotărâre a CCR care a apreciat că procedura de numire a unuia dintre consilieri nu s-a integrat normelor constituționale și a fost declarată neconstituțională procedura respectivă și, automat, invalidată persoana care fusese deja numită. În aceste condiții, Comisiile juridice reunite și Comisiile de buget-finanțe din zona ce ține de Curtea de Conturi urmează a se întruni și a lua act și cunoștință de decizia CCR și de vacantarea postului, pentru că este o procedură în două etape. După ce se pronunță și se aprobă vacantarea postului în plenul comun reunit, după aceea, la cererea Curții de Conturi, pe postul nou se va declanșa procedura de numire, care înseamnă propuneri din partea grupurilor parlamentare, discuții în comisiile de specialitate și vot în ședință comună a Parlamentului. Se poate rezolva, cred, într-o lună, dar depinde și de dinamica pe care o găsim la comisii„, a declarat Ioan Chelaru.

Comisiile juridice și de buget ale Senatului și Camerei Deputaților vor formula un proiect de hotărâre prin care Parlamentul, într-o ședință comună, va lua act de încetarea mandatului lui Anton Ioan, consilier la Curtea de Conturi și vicepreședinte al Autorității de audit, pentru a putea declanșa procedurile de numire a unui înlocuitor.