Victor Ponta are voie să părăsească ţara şi să dea declaraţii. Magistraţii au modificat condiţiile controlului judiciar

Victor Ponta rămâne sub control judiciar, dar magistrații au modificat condițiile. Potrivit România TV, fostul premier va putea comenta în spaţiul public noile acuzaţii ce îi sunt aduse în dosarul "Tony Blair" și poate de asemenea să părăsească țara. Decizia este definitivă şi a fost luată după o zi de deliberări.

10 sept. 2016, 06:02
Victor Ponta are voie să părăsească ţara şi să dea declaraţii. Magistraţii au modificat condiţiile controlului judiciar

Magistrații au modificat două prevederi din măsura controlului judiciar impusă de DNA Ploiești.

„Admite plângerea formulată de inculpatul Ponta Victor Viorel împotriva ordonanței din data de 06 septembrie 2016 dispusă în dosarul nr 113/P/2016 la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești, în sensul înlăturării din conținutul ordonanței de luare a măsurii controlului judiciar a infracțiunii prev. de art. 48 al.1 C.p. rap. la art.29 alin.1 lit.b din Legea 656/2002 cu aplic. art.5 C.p. Modifică obligațiile impuse inculpatului prin ordonanța sus-menționată în sensul că înlătură: obligația de a nu părăsi țara decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent; obligația de a nu face declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați în cauză. Menține celelalte dispoziții ale ordonanței care nu contravin prezentei hotărâri”, se arată în decizia instanței.

Victor Ponta, prima reacţie după ce judecătorii i-ai modificat condiţiile controlului judiciar

În continuare, fostul premier are interdicția de a lua legătura cu martorii și ceilalți suspecți din dosar, el având și obligația de a se prezent periodic la Poliție, dar și în fața organelor de anchetă, ori de câte ori este chemat.

Victor Ponta s-a prezentat vineri dimineață, în jurul orei 9.00, la Instanța supremă, unde s-a judecat procesul în care el cere ridicarea controlului judiciar. În sala de judecată, avocatul său i-a solicitat judecătorului o pauză pentru a putea studia dosarul de urmărire penală întocmit de procurorii DNA. Magistratul a fost de acord, iar ședința de judecată a fost amânată pentru ora 13.00. După câteva minute petrecute în arhiva Secției penale, Ponta s-a deplasat la Poliție. El a revenit, în jurul orei 12,00, la Instanța supremă.

„Voi da o declarație în fața judecătorilor, astfel încât ceea ce le spun să vă pot spune și dumneavoastră”, a spus Ponta la întoarcerea la Înalta Curte.

Întrebat de jurnaliști ce ar avea de spus, Ponta a replicat: „Tot! Veți fi foarte uimiți”.

Fostul premier a contestat măsura controlului judiciar impusă împotriva lui în dosarul în care a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Ploiești.

Victor Ponta este urmărit penal de procurorii DNA Ploiești într-un nou dosar, în care este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Citeşte şi: Victor Ponta contestă măsura controlului judiciar: Eu cer ca ceea ce spun în sala de judecată să vă pot spune şi dvs

Victor Ponta a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile într-un dosar în care este acuzat că a primit 220.000 de euro pentru a pune pe liste electorale un om de afaceri în 2012. Cu banii repectivi, Victor Ponta ar fi organizat vizita în România a unui lider politic străin.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta că în 2012 a beneficiat beneficiat de o sumă de bani (220.000 de euro) de la un om de afaceri (Sebastian Ghiţă) pentru a-l pune pe un loc eligibil pe listele electorale. Cu aceşti bani ar fi fost organizată vizita în România a unui important lider politic din străinătate (Tony Blair). Ulterior, Sebastian Ghiţă a fost pus pe listele electorale PSD şi a fost ales deputat de Prahova.

Procurorii acuză că primirea de bani pentru nominalizarea pe listele electorale a unor persoane este folos necuvenit pentru Victor Ponta, cel care are puterea de decizie asupra listelor electorale din poziţia de preşedinte de partid. 

Victor Ponta este acuzat de folosirea influenţei şi complicitate la spălare de bani.

Pedeapsa pentru folosirea influenţei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Citeşte şi: Victor Ponta, acuzat că a primit 220.000 euro pentru a-l aduce pe Tony Blair în România