Victor Ponta: Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm salariile doar pentru medici

Premierul Victor Ponta a vorbit, marţi seară, la România TV, despre decizia de majorare a salariilor din Sănătate cu 25%, de la 1 octombrie. Oficialul a explicat de ce creşterea lefurile a vizat doar personalul medical, şi nu şi pe profesori sau poliţişti.

18 aug. 2015, 16:11
Victor Ponta: Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm salariile doar pentru medici

Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea de 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. Profesorii şi poliţiştii au reacţionat imediat la decizia Guvernului şi cer şi ei creşterea salariilor. Victor Ponta a precizat, la România TV, că majorarea se va face „deocamdată doar pentru medici.”

Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm pentru medici aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate„, a spus Victor Ponta la România TV.

Premierul a precizat că decizia de majorare a lefurilor în sistemul de sănătate nu este una politică. „Eu am discutat cu miniştrii de resort, iar ministrul Sănătăţii mi-a arătat, împreună cu ministrul de Finanţe, că prin introducerea cardului de sănătate şi prin introducerea altor măsuri de restructurare în Sănătate s-au făcut economii şi că există bani pentru această mărire, pe care au discutat-o mai demult şi că putem cu 25% în fiecare an, să ajungem la o creştere decentă. În niciun caz nu se va ajunge la salariile medicilor din Germania, mai e mult până acolo„, a spus ofocialul.

Acesta a reamintit că, în urmă cu două luni, când Gabriel Oprea era prim-ministru interimar, s-au aprobat anumite drepturi pentru poliţişti şi militari.

CITEŞTE ŞI: Poliţiştii cer şi ei MAJORARE SALARIALĂ de 70%

Victor Ponta a subliniat că, în momentul de faţă, trebuie găsite soluţii pentru păstrarea medicilor români în ţară, în ciuda criticilor pe care le-a primit după decizia luată marţi.

Este o propunere juridică făcută de Ministerul Justiţiei, însuşită de Guvern, care va merge în Parlament. Dacă Parlamentul va zice că am greşit, nu este nicio supărare.

Dacă este cineva în România, forţă politică în Parlament, care zice că de mâine, fără să legalizăm nimic, facem salariile medicilor la 5.000-6.000 de euro, cât sunt în Germania, eu mâine îl las la guvernare în locul meu. Nu se poate să dai în România salariu ca în Germania. Trebuie să încercăm să găsim soluţii ca să păstrăm medicii români în ţară. Poate am greşit noi şi are cineva o idee mai bună. Ca de obicei, în ultima perioadă, noi facem nişte lucruri, iar analiştii le critică. Important este că le facem„, a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntaţ, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

„Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autoriăţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Premierul a mai spus că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1 miliard 700 milioane lei. Ponta a menţionat că, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.

CITEŞTE ŞI: Cătălin Predoiu, despre majorarea salariilor din Sănătate: Victor Ponta a deschis cutia Pandorei