Victor Ponta, despre grupul parlamentar al Pro România: Putem să blocăm în Parlament anumite proiecte

Fostul premier Victor Ponta a declarat care sunt planurile pentru noul partid pe care îl va conduce şi cum ar putea să blocheze anumite proiecte ale PSD în Parlament.

06 sept. 2017, 09:36
Victor Ponta, despre grupul parlamentar al Pro România: Putem să blocăm în Parlament anumite proiecte

„În primul rând partidul Pro România va fi o alternativă și la PSD, și a PNL, pentru că sunt mulți care au votat PSD și sunt dezamăgiți, alții care au votat PSD pentru că le-a plăcut de echipa mea guvernamentală. Sunt alții care spun că-s liberali și, îmi pare rău, dar PNL nu e liberal. Sunt foarte mulți care nu au votat deloc. Totuși, în decembrie 2016 au fost cele mai puține voturi din ultimii 20 de ani. În al doilea rând, mi s-a spus că tot critic așa de pe margine, din tribună. Al treilea lucru: spre deosebire alte mișcări politice care s-au lansat și care e normal să se lanseze, și Cîmpeanu, și Daniel Constantin, și eu știm despre ce vorbim. Știm și din lucrurile bune, dar știm mai ales din prostiile pe care le-am făcut. Eu din alea am învățat mai mult decât din alea bune. Alea bune mi le-a lăudat toată lumea. Când am făcut o boacănă, m-a durut atât de tare încât acum o știu. Și am încercat să le spus și lui Grindeanu, și lui Tudose, dar amândoi se tem să nu afle Dragnea. Un guvern nu funcționează în felul ăsta.

Mai e o chestie. Până la urmă, PSD vrea să țină acum de putere și e normal. PNL nu știu ce vrea să facă. Pentru noi, prima bătălie e la europarlamentare, unde vrem să avem peste 5% și cred că vom avea. Vom avea un candidat la prezidențiale care, zic eu, va fi pe locul trei cel puțin, dacă nu cumva mai mult. Dar bătălia adevărată e în 2020. Până atunci, chiar nu vrem să negociem nimic, nu au ce să ne ofere, putem să spunem lucru care poate sunt impopulare. Avem acest lux de a spune adevărul fără să facem calcule politice azi și mâine. La fel și chestia cu parlamentarii. Sigur că întrebarea cea mai facilă e „Dar câți parlamentari iei?”. Întrebarea mea e „Dacă suntem mai mulți, care e diferența?”. Eu nu vreau să schimb majoritatea parlamentară, noi nu suntem UNPR.

Citeşte şI: Victor Ponta dezvăluie când s-a produs marea ruptură cu Dragnea: El va dispărea din peisaj

Putem să blocăm anumite proiecte. Majoritatea în Camera Deputaților și în Senat e fragilă. Dacă le blocăm, o să negocieze Dragnea și o să plătească mai scump voturile UDMR sau ale minorităților. Suntem trei, o să fim 10, 15, 20. Ideea nu e să schimbi majoritatea. Importantă e vocea pe care o ai. Și vocea nu înseamnă mulțime. Și asta m-a deranjat: Nu vedeți că din PSD nu mai vorbește nimeni? Vorbește Codrin Ștefănescu? Nu se poate!”, spune Ponta într-un interviu pentru stiripesurse.

„Slavă Domnului că miniştri nu vorbesc”

Victor Ponta: Nu am nimic cu Codrin, foarte bine, treaba lui. Dar dacă din tot PSD singurul care vorbește e Codrin Ștefănescu, are PSD o problemă. Adevărul e că sunt miniștri care slavă Domnului că nu vorbesc. Atunci când vorbesc spun câte o prostie și pe urmă cade bursa, înnebunește lumea, contabilii se sinucid când mai aud alte idei. Nu poți să guvernezi cu oameni care au o singură calitate: sunt obedienți față de șef. Eu am avut miniștri care nu-mi erau deloc obedienți, dar erau buni pe domeniul lor și când îmi spuneau că e o prostie ce spun eu aveau dreptate. Așa, cu doi șefi, cu miniștri care fug de la Dragnea la Tudose și care oricum nu știu nimic, nu merge guvernare. Iar PSD nu mai are altceva. Nu o să câștige nici prezidențialele. Pe tema justiție oricum PSD e în defensivă pentru Liviu Dragnea e șeful PSD. Dacă șeful PSD era cineva care nu avea nicio problemă, nu mai putea nimeni să acuze, dar cât e Dragnea în funcție toată lumea zice „Băi, vreți să faceți justiția ca să-l scăpați pe Dragnea, cum a fost cu Ordonanța 13. E o mare slăbiciune chestia asta. Și atunci singurul punct tare al PSD e să arate că guvernează bine. Or așa haos și așa trăznăi ca anul ăsta, foarte greu… poate guvernarea CDR să mai fi fost așa.

Despre legile justiţiei

Victor Ponta: Unele sunt bune. De exemplu chestia aia cu trecutul de la procuror la judecător, chestia că trebuie să ai un corp specializat doar în cercetarea magistraților, să nu stea toți cu frică dacă nu dau o soluție… Dar de fapt nu se schimbă nimic în esența actualui de justiție. Nu vorbește nimeni de faptul că sunt milioane de dosare. Orice discuție se reduce la bătălia Kovesi-Dragnea. Eu nu țin nici cu Kovesi, nici cu Dragnea, să fie clar. Și unul, și altul mi-au făcut rău personal, pentru binele lor personal. Eu vreau să plece amândoi ca să putem să vorbim despre justiție. Și intervențiile domnului Iohannis sunt ridicole. Dacă e el președinte trebuie să numească el, dacă eram eu președinte și el șeful PNL spunea că nu trebuie să numească președintele. De altfel, doamna Kovesi a fost numită de Băsescu și a trecut la Iohannis în ziua a doua. problema e să faci un sistem care să nu mai comită abuzuri. Asta e o chestie pe care PSD-ALDE au primis că o rezolvă și nu au rezolvat-o. Și nici nu o rezolvă nici această nouă lege.

Despre greşelile din guvernarea Ponta

Victor Ponta: Eu am crezut în ideea de DNA independent, numim pe cine vrea lumea și ei chiar o să-și facă treaba. Când colo, au făcut și ei politică, ca alții. Am fost dispus să-mi concentrez toate eforturile pe partea de guvernare și economie. Unele mi-au ieșit, altele mai puțin.

Victor Ponta: Nu, nu ştiu cum a ajuns Tudose, trebuie să-l întrebaţi pe Liviu Dragnea. Am înţeles că a fost un ministru foarte rău în Guvernul Grindeanu. Singura chestiune este de competenţa întregului guvern şi de a lăsa guvernul să lucreze. Toate lucrurile le anunţă Dragnea de la partid, după care spune că nu a ştiut ce face guvernul, că nu a citit ştirile. Nu merge chestia asta. Şi nu a mers de atunci, din 2015, când a venit Dragnea şi primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă critice, să spună că nu e bun Codul Fiscal. S-a înţeles el cu Iohannis. Să-l întrebaţi pe Teodorivici, i-a zis că îi retrage sprijinul politic dacă adoptăm Codul Fiscal. Şi i-am zis „Lasă că-l adoptăm.” Şi l-am adoptat.

Dragnea lucra cu Sebi Ghiţă pentru preluarea partidului

Victor Ponta: Am plecat în 2015 că aşa m-am înţeles cu el. El ştia dinainte. Pe Facebook am pus hârtia pe care le-am trimis-o membrilor, dar el ştia foarte bine. Vă minte tot timpul. Dragnea dacă spune că e dezamăgit înseamnă că era foarte fericit că mi-am dat demisia. De când în 2014 am anunţat că dacă ajung preşedinte îl pun pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministru, de atunci lucra cu Sebi Ghiţă să preia partidul. Liviu şi-a dorit întotdeauna să aibă el toată puterea. Uite că acum o are şi o foloseşte prost.

„Nu, nu am avut nicio înţelegere cu Sebi Ghiţă pe partea politică.  Şi acum sunt prieten cu Ghiţă. Nu ne mai vedem din motive obiective”, a punctat Ponta despre relaţia cu Ghiţă.

Dar, revenind, Liviu Dragnea are toată puterea şi o foloseşte prost. Iar toate celelalte poveşti cu lupta cu sistemul… nu a fost nimeni mai prieten cu sistemul şi mai dornic de înţelegeri cu sistemul decât Liviu Dragnea, doar că sistemul l-a păcălit. De două ori am fost eu de faţă, dezvăluie Ghiţă.

Victor Ponta: – Adică a bătut palma că el face ce zice sistemul şi va fi bine. Dosarul 1 şi dosarul 2. Că nu i se va întâmpla absolut nimic şi că poate să stea liniştit. El în continuare încearcă să-şi negocieze lui ceva. Ceea ce nu e în regulă. Ori vrei să schimbi un sistem pentru că e rău, ori vrei să-ţi negociezi ceva pentru tine. Şi PSD-ul îl negociază tot pentru el. Mi-aţi pus-o mie pe Kovesi în braţe, dar în 2016 când era numită Kovesi era guvernul susţinut de el. Prima noastră ceartă în 2016 a fost când i-am spus că trebuie să facem moţiune de cenzură contra Guvernului Cioloş şi ţineţi minte cât a fost de iritat. Nu avea voie.

„Vreau să vă spun un lucru. Să nu-l întrebaţi pe Tudose asta că-l puneţi într-o situaţie dificilă. Nu ai cum să fii prim-ministru şi să nu ai relaţii zilnice cu servicii, cu informaţii. Eu cred că Tudose e mai prieten decât mine cu serviciile”.

Cât am fost prim-ministru m-au ajutat informaţiile lor (ale serviciilor – n.r.). Dacă vă închipuiţi că mă duceam eu la Maior şi la Coldea să-mi fac mie însumi dosar sau mamei mele sau surorii mele înseamnă că mă bănuiţi de masochism şi n-am aşa ceva.

Victor Ponta: – Am un singur dosar care a fost făcut de doamna Kovesi. Tocmai de aia le-am spus foarte clar: nu vreau nicio funcţie la noul proiect până nu îmi rezolv problemele. De fapt, dosarul împotriva mea şi-a atins scopul. Dosarul a fost făcut ca să plec din funcţia de prim-ministru şi ca doamna Kovesi să-i arate domnului Iohannis că îi este loială. Acuma, dacă tot nu mai sunt prim-ministru, se poate face şi dreptate.

Despre Pro România

Victor Ponta: O luăm pas cu pas. Dar de data asta noi chiar mergem, că la alţii am văzut că pas cu pas înseamnă să-l bată pe loc. Noi ieşim din mlaştină. Vreu să strângem cât mai mulţi din oamenii cu care m-am sfătuit, cu care am lucrat pe care i-am apreciat în perioada de guvernare. În special pe zona economică. O să fim cel mai bun critic, dar şi cel mai bun sfătuitor al Guvernului Tudose. Dacă vor să asculte sau dacă au voie să asculte. Sigur, dacă o să propun eu ceva, Dragnea o să voteze contra, aşa că o să găsim noi pe alţii care să le propună şi noi o să le susţinem.

Despre legăturile lui Liviu Dragnea cu Tel Drum.

Victor Ponta: Hai să ne lămurim. Eu nu cred că există cineva, un român din cei 20 de milioane, care să aibă cel mai mic dubiu că Tel Drum e al lui Dragnea. Toată lumea ştie. Suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta. Faptul că Liviu se poate duce la televizor şi atât de senin să spună că din 2004 nu a mai vorbit cu ei pe mine mă sperie pentru că… când toată lumea ştie că minţi, că poţi să o faci… aici l-a depăşit şi pe Băsescu. Staţi aşa. Toată lumea ştie. Nu e vreun secret. Dar de ce să te duci la televizor să spui că nu-i cunoşti din 2004? Aici e o chestie totuşi un pic patologică.