Victor Ponta: Există deja un proiect pentru majorarea pensiilor aviatorilor

Victor Ponta a declarat la România TV că pensiile aviatorilor vor fi majorate, cu ajutorul unei indemnizaţie lunară, fără a fi realizată o modificare la Legea pensiilor, similară cu cea operată pentru veniturilor foştilor diplomaţi.

30 mart. 2014, 17:11
Victor Ponta: Există deja un proiect pentru majorarea pensiilor aviatorilor

„La aviatori, mai exact personalul navigant, soluţia este exact la fel ca şi la diplomaţi. La diplomaţi nu am umblat la Legea pensiilor, pensiile speciale sunt un subiect tabu între România şi Comisia Europeană. Am instituit la diplomaţi o indemnizaţie viageră lunară pe parcursul vieţii care se adaugă la pensie. În acest fel nu am modificat Legea pensiilor, dar i-am adus pe diplomaţi, cu o anumită categorie, cu o vechime în munca diplomatică la un nivel oarecum asemănător cu veniturile pe care le aveau înainte de a fi tăiate. Pentru personalul navigant soluţia este aceeaşi, a unei indemnizaţii care să ţină cont de numărul de ani petrecuţi în domeniu şi care să se adauge la pensie. E un proiect la care a muncit şi Ministerul Muncii şi cel al Transporturilor”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Citeşte şi Pensiile speciale pentru aviatori şi diplomaţi, REÎNTREGITE

Pe de altă parte, premierul a mai vorbit şi despre Legea salarizării, subiect care a fost discutat anul trecut de către fostul ministrul al Muncii, Mariana Câmpeanu.

Potrivit lui Victor Ponta, raportul de salarizare în domeniul bugetar ar urma să fie de 1 la 7, diferenţa dintre cele mai mic salariu din sectorul bugetar şi cel mai mare.

„Dacă facem o nouă lege a salarizării primul principiu este de a reduce diferenţa între cel mai mic salariu din sectorul bugetar şi cel mai mare. Până nu ajungem la acest principiu eu nu voi susţine o nouă lege a salarizării. Raportul de 1 la 7 este cel pe care eu am cerut să fie analizat. (…) Solutia pentru creşterea raportului dintre salariile minime şi maxime din sectorul bugetar a fost o taxă unitară, de solidaritate, pe veniturile care veniturile care depăşesc un anumit nivel”, a mai explicat Victor Ponta.

Citeşte şi Ponta: Evident că avem bani de pensii şi salarii