Victor Ponta îi avertizează pe britanici: Nu suntem cetăţeni de mâna a doua

Presa britanică a preluat avertismentul transmis de primul-ministru Victor Ponta autorităţilor britanice privind politicile acestora legate de muncitorii proveniţi din România. "Nu suntem cetăţeni de mâna a doua", a declarat Ponta citat de news.sky.com

02 dec. 2013, 10:01
Victor Ponta îi avertizează pe britanici: Nu suntem cetăţeni de mâna a doua

Cu o lună înainte ca restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari să fie ridicate, liderul român cere Marii Britanii să nu-i trateze compatrioţii ca „cetăţeni de mâna a doua”, informează site-ul postului de televiziune Sky News.

Declaraţia survine după ce prim-ministrul David Cameron a promis să înăsprească regulile pentru imigranţii din Uniunea Europeană, în contextul îngriorărilor legate de faptul că români şi bulgari vor beneficia de pe urma sistemului de asistenţă socială din Albion.

David Cameron a susţinut că circa 1.000.000 de oameni din Europa Centrală şi de Est locuiesc în Marea Britanie, cu un nivel al imigraţiei nemaintâlnit de la război încoace. Unii britanici se tem de apariţia unor tabere de români precum cele din Franţa, al căror număr este estimat la 400.

Ponta a spus că cei care abuzează de sistemul de protecţie socială din Marea Britanie ar trebui pedepsiţi, dar restricţiile nu ar trebui folosite „pentru a genera sau jusitica abuzul şi discriminarea unor cetăţeni europeni”. „Nu vom accpeta să fim trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”, a afirmat Ponta. Acesta a adăugat că „nu există motive de îngrijorare în ce priveşte un val migraţionist”.