Victor Ponta, despre aderarea la Schengen: Mai sunt una sau două ţări membre pe care să le convingem

Premierul Victor Ponta a declarat marţi la Starsbourg, după întâlnirile pe care le-a avut la Strasbourg cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen "mai rămâne să convingem doar una sau două ţări membre care au încă reţineri". Totodată, prim-ministrul s-a declarat bucuros că proiectul Codului de procedură fiscală a fost adoptat de Senat.

28 apr. 2015, 18:23
Victor Ponta, despre aderarea la Schengen: Mai sunt una sau două ţări membre pe care să le convingem

Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat despre situația economică a României, precum și despre intrarea ţării noastre în Spațiul Schengen.

„Am discutat despre situația economică a României, rezultatele bune și intențiile pe care le avem. Și situația regională, am avut ocazia să vorbesc despre Moldova, despre rolul României în regiune și despre dorința de a fi factorul de dezvoltare de care UE are nevoie.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: România ar trebui să aibă un tratament egal cu restul statelor membre în privinţa raportului MCV

M-am văzut cu domnul Schulz și am avut o prezentare în cadrul grupului social-democrat din PE și m-am referit la faptul că un guvern social-liberal poate să aibe performanțe economice fără să taie pensii şi salarii şi să pună biruri”.

Totodată, Victor Ponta a menţionat că a discutat și chestiunea intrării României în spațiul Schengen. În acest, şeful guvernului a precizat că există sprijin la nivelul Uniunii Europene, însă mai trebuie să convingem unul sau două state membre.

„Am discutat despre MCV şi Schengen. Sprijin la nivelul Comisiei Europene dar şi la conducerea Parlamentului European există. Mai rămâne să convingem una sau două ţări membre care încă au reţineri”, a declarat prim-ministrul.

În plus, premierul s-a declarat bucuros de adoptarea Codului de procedură fiscală.

„M-am bucurat foarte tare. Dincolo de discuţiile politice, Codul fiscal a avut 90 de voturi. Din coaliţia de guvernare sunt sub 80 de senatori, fapt ce înseamnă că şi alte voturi au venit şi de la UDMR şi de la PNL.

Azi au fost doar 17 voturi împotrivă, fapt ce înseamnă că acest Cod de procedură Fiscală merge la Camera Deputaţilor unde vor fi de asemenea parlamentari UDMR sau liberali care vor vota cum cred, nu cum li se cere de la partid”, a precizat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI: Codul de procedură fiscală, adoptat de Senat. Ponta: „Veste foarte bună!”

Întrebat despre modificările la Codul Fiscal, care a plecat de la Guvern cu dividendele taxate zero, şi până la urmă au ajuns să fie taxate, Victor Ponta a răspuns: „Nu cred că de la Guvern cele două Coduri sunt ideale, de neatins. Evident că Parlamentul dezbătându-le, modifică anumite lucruri, însă nu a modificat filosofia. Legat de dividende, nu pot să zic că senatorii au schimbat din proprie idee, ci am venit cu o reglementare europeană care ne impune doar trei cote de TVA.

La Camera Deputaţilor se va da forma finală. O să-i convingem pe partenerii noştri europeni, pe cei de la FMI că măsurile impulsionează economia românească şi creează locuri de muncă. Sunt convins că forma finală va fi cea mai bună posibilă”, a mai precizat Victor Ponta.

În plus, Victor Ponta a fost întrebat dacă este de acord cu modificarea legii ANI aşa cum a propus şi preşedintele Iohannis.

„Susţin modificarea legii ANI din toată inima. E încurcată legislaţia, încât nu mai ştiu nici primarii şi nici consilierii judeţeni ce au voie sau nu să facă.

Este nevoie de o nouă legislaţie în care să spui clar, când eşti primar, deputat, ministru ce n-ai voie să faci. Să se facă o listă de interdicţii”, a conchis premierul.