Viorel Ştefan: Primul trimestru se va încheia cu un uşor excedent

Execuția bugetară pe primul trimestru al acestui an se va încheia cu un ușor excedent și este estimată o colectare suplimentară de două miliarde lei față de primele trei luni ale anului trecut, a declarat, duminică, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

02 apr. 2017, 21:06
Viorel Ştefan: Primul trimestru se va încheia cu un uşor excedent

„La două luni execuția bugetară este cu excedent, 0,05% din PIB, ceea ce înseamnă 397 milioane lei plus, față de 0,1% din PIB în 2016. Suntem în echilibru, suntem pe excedent și această tendință se va păstra, așa cum arată datele operative pe martie, și pe întreg trimestrul I din 2017. Va fi un ușor excedent. De regulă, trimestrul unu este un trimestru cu deficit, nu cu excedent. Faptul că nouă ni se indică un excedent în trimestrul unu este un semn bun, că suntem în linie cu proiecțiile noastre. De regulă, trimestrele unu și doi aduc cam 40% din veniturile anuale și 60% se colectează în trimestrele trei și patru și, în principal, trimestrul trei este trimestru de vârf în colectarea bugetară. Așa cum arată datele operative, trimestrul unu înseamnă o colectare undeva între 22% și 23% din veniturile proiectate anual”, a explicat Viorel Ștefan.

Conform datelor prezentate de acesta, încasările la buget în primul trimestru din acest an au fost de 50,16 miliarde lei, față de 49,79 miliarde lei în perioada ianuarie-martie 2016.

„Graficul compară volumul de colectare pe care îl realizează ANAF. La aceste cifre, dacă adăugăm ce se colectează la administrația locală, ceea ce înseamnă rezultatul instituțiilor autofinanțate, bani de la Uniunea Europeană, probabil se vor mai adăuga 6-7 miliarde lei la colectarea pe 2017, ceea ce poate fi comparat cu 2016 trimestrul unu, care este la nivel de 55,5 miliarde lei. Noi estimăm că trimestrul unu se va închide cu o colectare de două miliarde lei suplimentară față de trimestrul unu anul trecut”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Potrivit acestuia, veniturile colectate la bugetul asigurărilor sociale au fost în creștere în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2016.

„Creșterea masei salariale în primele 2 luni cu 22% generează creștere de colectare la contribuțiile de asigurări sociale: 3,35 miliarde lei în ianuarie 2017, față de 3,14 miliarde lei în ianuarie anul trecut, 3,22 miliarde lei în februarie față de 2,78 miliarde lei anul trecut și 2,83 miliarde lei pe date operative față de 2,03 miliarde lei anul trecut, în martie. La nivel de trimestru se păstrează această tendință de colectare mai bună pe trimestrul unu 2017 față de trimestrul I 2016”, a precizat Viorel Ștefan.