Vitaminele frumuseţii

Vitaminele A, B3, C, E și K sunt ingrediente valoroase în îngrijirea pielii, pentru că amână îmbătrânirea tenului, îmbunătățesc textura epidermei și estompează ridurile. Te învățăm cum să le folosești, ca să te menții tânără și frumoasă.

27 mart. 2017, 11:38
Vitaminele frumuseţii

Vitamina A, soluția ta antirid

Este un nutriment-cheie în menținerea sănătății pielii: împiedică uscarea ei, estompează ridurile și petele și o menține tânără și catifelată. Vitamina A se găsește în alimentele proaspete: morcovi, spanac, pătrunjel, ardei gras roșu, salată verde, broccoli, roșii, fasole verde, castraveți, pepene roșu și galben, mazăre, portocale. Forma activă a vitaminei A, retinolul este considerat dușmanul ridurilor. Acesta neutralizează acțiunea radicalilor liberi și ajută la diminuarea vizibilă a liniilor fine. Ține cont că produsele cosmetice care au în componența lor vitamina A trebuie să fie aplicate seara, pentru că sub acțiunea soarelui, pielea este mai sensibilă și te poți alege cu arsuri. O cantitatea de produs cât un bob de mazăre este suficientă pentru a acoperi fața. Pentru că pot produce iritații, atât produsele care au retinol, cât și capsulele uleioase cu vitamina A trebuie folosite o dată la câteva zile.

Vitamina B3 ameliorează iritațiile

Cunoscută și sub denumirea de niacină sau vitamina PP, vitamina B3 este benefică pentru pielea care se irită din cauza acneei, inflamațiilor, excesului de sebum. Ea se găsește în carne, pește (somon), alune, drojdie de bere, sparaghel și ciuperci. Îngrijirea regulată a pielii cu creme care au în compoziție vitamina B3 determină estomparea petelor maronii. Pentru rezultate maxime, aplică astfel de produse atât dimineața, cât și seara.

Vitamina C menține elasticitatea pielii

Vitamina C – sau acidul ascorbic – protejează pielea de efectele nocive ale razelor solare și stresului, vinovate de apariția ridurilor, și stimulează formarea colagenului, substanță care dă elasticitate pielii. Menține pielea netedă și fermă. Într-un studiu recent, femeile care au tratat pielea deteriorată cu o cremă cu vitamina C, șase luni, au observat o netezire semnificativă a ridurilor. Produsele de îngrijire cu acid ascorbic trebuie aplicate dimineața. Pentru a preveni problemele pielii, consumă cât mai multe alimente bogate în vitamina C: cătină, coacăze negre, gutui, lămâi, zmeură, merișoare.

Vitamina E hidratează

Pentru că încetinește îmbătrânirea celulară, protejează pielea de radiațiile ultraviolete și o hidratează, vitamina E mai este cunoscută și ca vitamina „tinereții eterne”. Produsele cu vitamina E trebuie aplicate înainte de expunerea la soare, pentru a împiedica uscarea și înroșirea tegumentului. Dacă ai de gând s-o folosești sub formă de capsule, utilizeaz-o cu precauție, mai ales dacă suferi de acnee, pentru că o poate înrăutăți. Astfel de capsule sunt indicate în special persoanelor cu pielea foarte uscată. Ele trebuie aplicate înainte de culcare, înlocuind crema de noapte. Uleiurile vegetale, avocado, produsele din cereale integrale, gălbenuşul, fructele oleaginoase (nuci, arahide, alune, migdale) și ficatul de vită sunt cele mai bune surse de vitamina E.

Vitamina K estompează cearcănele

Utilizarea zilnică a unei creme cu vitamina K estompează vizibil cearcănele, după câteva luni de utilizare, arată datele unui studiu recent. Oboseala, somnul insuficient, dar și lipsa vitaminei K accentuează zonele întunecate de sub ochi. Aplică seară de seară un produs special creat pentru această zonă sensibilă a tenului. Legumele cu frunze verzi și algele marine sunt bogate în această vitamină, așa că introdu-le în dietă.

Cum folosești vitamina E pentru combaterea cearcănelor