Voiculescu: Am îndoieli că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat judicios pentru transplant. Primăria Capitalei să permită verificări

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a spus că, în contextul neregulilor privind acreditarea activităţii de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant (ANT), există în continuare suspiciuni că Spitalul "Sfânta Maria" a primit acreditarea pentru că a îndeplinit toate condiţiile.
Iulian Tudor
23 nov. 2016, 09:38
Voiculescu: Am îndoieli că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat judicios pentru transplant. Primăria Capitalei să permită verificări

Vlad Voiculescu a declarat că îşi reafirmă îndoielile că Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost acreditat în mod judicios.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, potrivit news.ro.

El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant a anunţat Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria”, „asta după ce a fost dată acreditarea”.

Voiculescu: Suspiciuni de cheltuire a banilor publici la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale. Vor fi sesizări penale

Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul „Sfânta Maria” se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind şi de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenţie.

„Şi aceasta pentru că una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»”, a precizat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcţionarea Spitalului „Sfânta Maria”, respectiv modul în care a fost acreditat şi cum s-au făcut achiziţiile.

„Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă – pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul „Sfânta Maria” a beneficiat de finanţări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, „din care nu a fost cheltuit însă niciun ban”.

Ministrul a mai spus că Inspecția Sanitară face verificări la Spitalul „Sfânta Maria”.

„Inspecția Sanitară este în acest moment la Spitalul ‘Sfânta Maria’ și verifică punctele din dosar prin care s-a făcut acreditarea. (…) Vom avea o primă imagine după raportul Inspecției Sanitare de Stat pe care îl vom avea în câteva zile. (…) După cum știți, Corpul de control al Ministerului Sănătății nu poate merge în niciun spital care este sub o autoritate publică locală fără acordul acelei autorități publice locale. După ce vom primi acordul doamnei primar Firea, Corpul de control va merge la Spitalul Sfânta Maria și va constata ceea ce este de constatat”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, o comisie de experți români și străini va merge la începutul lunii decembrie la Spitalul Sfânta Maria pentru a verifica centrul de transplant pulmonar.

„De asemenea, pentru a asigura imparțialitatea, vom avea o comisie mixtă cu experți români și străini din patru centre din Europa în care se derulează transplant pulmonar. Asta se va întâmpla după toate probabilitățile în 8 și 9 decembrie. (..) Vor veni experți și de la Eurotransplant. (..) Avem reguli, unele ar putea fi proaste și pe acestea trebuie să le corectăm. Nu înțeleg cum poate fi acreditat un centru de transplant pulmonar fără ca măcar un singur expert în transplant pulmonar să fie implicat în procesul de acreditare”, a afirmat Voiculescu.

Șeful comisiei de chirurgie toracică din MS, medicul Ioan Cordoș, a declarat, la rândul său, că la Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria nu sunt pneumologi și infrastructura de urmărire a pacientului.

Ministrul Sănătăţii declara, săptămâna trecută, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

„Este adevărat că ANT a acreditat Spitalul «Sfânta Maria» în luna martie 2016 prin decizia numărul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentaţie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara”, a spus atunci ministrul Sănătăţii.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Colosul britanic care deschide o fabrică nouă în România. Vrea să facă rapid un produs militar. Vor fi multe locuri de muncă
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Cine conduce România: Ne-am pus pres...
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
ALERTĂ MEDICALĂ! Abia acum s-a aflat! Românii care NU au voie să bea mai mult de 1-2 cești de cafea pe zi
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Armin Nicoară și Claudia Puican, locuință de lux în Dubai. Imagini cu noul apartament
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul crai, Cătălin Cazacu! ”Pentru ăsta îmi ceri tu bani?!” + Diva s-a lipit de perete
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Cât o costă pe o moldoveancă să locuiască într-un bungalow, în Thailanda! Prețul este mai mic decât al unei chirii în București
Capital.ro
România primește ceea ce merită. Ungurii fac un anunț istoric: E în interesul Ungariei
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'