Vreme ANORMAL de caldă pentru mijlocul iernii. Agricultura este în PERICOL

Mijlocul iernii seamănă mai mult cu primăvara. Ne bucurăm de soare şi temperaturi de până la 13 grade Celsius. Pomii stau să înflorească, via mai are puţin şi înmugureşte, însă agricultorii se tem că va veni gerul şi le va distruge culturile.

14 ian. 2014, 12:40
Vreme ANORMAL de caldă pentru mijlocul iernii. Agricultura este în PERICOL

Căldura nefirească pune în pericol culturile de viţă de vie. În Vrancea, unde sunt peste 24.000 de hectare de vie, adică 10% din suprafaţa viticolă a ţării, agricultorii sunt foarte îngrijoraţi, relatează România TV.

Temperaturile acestea pozitive fac ca în partea de jos a punctului de altoire să ajungă seva care a pornit din zona aparatului radicular şi este surprinsă de primele geruri. Vasele liberiene pe toată această porţiune plesnesc, întrerupând alimentarea restului plantei cu substanţe nutritive. Pierderea poate fi de sută la sută„, a explicat un viticultor.

VEZI ŞI PROGNOZA METEO pe trei zile: Temperaturile rămân mai ridicate decât în mod normal

Anomalia s-a produs şi în comuna Breaza din Buzău. În curtea unei familii, un migdal a înflorit la mijlocul lui ianuarie, cu două luni mai devreme decât în mod normal.

Datorita vremii capricioase din timpul anului şi vremea neobişnuit de caldă din această perioadă am fost surprinşi să găsim în curtea din spatele casei pomi înfloriţi, ceva neobişnuit„, a declarat proprietarul migdalului.

Şi vestitorii primăverii şi-au făcut deja apariţia. La Cluj, pădurile şi grădinile sunt pline de ghiocei, iar comercianţii vând bucheţelul cu cel mult doi lei.

Luna decembrie a fost a doua cea mai secetoasă din istorie, iar în ianuarie situaţia nu s-a îmbunătăţit deloc.