Războiul din Fâşia Gaza: Facţiunile armate Hamas, Fatah şi Jihad se unesc împotriva Israelului

Liderii principalelor mişcări palestiniene, Fatah, Hamas şi Jihadul Islamic au făcut un apel la unitate, luni, la Ramallah şi au promis că "vor pune capăt divăzirii" în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 13:01
Războiul din Fâşia Gaza: Facţiunile armate Hamas, Fatah şi Jihad se unesc împotriva Israelului

Liderii celor mai importante grupări militare palestiniene au decis luni să lase de-o parte rivalităţile şi să se unească pentru a susţine cauza palestinienilor din Fâşia Gaza, afectată de conflictul armat cu Israelul declanşat în urmă cu şase zile.

Astfel, liderii mişcărilor Fatah, Hamas şi Jihadul Islamic s-au reunit la Ramallah, luni, pentru a face cunoscută decizia lor de susţinere a palestinienilor din Fâşia Gaza.

„De la Ramallah, anunţăm, împreună cu liderii altor grupări, că vom pune capăt divizării„, a declarat Jibril Rajoub, un înalt responsabil al Fatah, partidul conducător al Autorităţii Palestiniene, în faţa unei mulţimi de manifestanţi care agitau drapelul naţional palestinian.

„Cine va mai mai vorbi de astăzi înainte despre divizare este un criminal”, a declarat la rândul său unul dintre liderii Hamas din Cisiordania, Mahmud al-Ramahi.

Decizia acestor grupări militare de a se uni intervine în contextul în care Israelul le-a dat un ultimatum de 36 de ore  grupărilor armate palestiniene pentru încetarea ostilităţilor, ameninţându-le cu un „atac decisiv” în cazul în care nu se vor conforma. Pe de altă parte, Cairo conduce eforturile diplomatice menite să ducă la încheierea unui armistiţiu între părţile beligerante.