Zeci de români blocaţi pe aeroportul Luton din Londra, ÎNCHIS din cauza vremii. Ce spune ambasadorul Dan Mihalache

Zborurile cu decolare de pe aeroportul Luton din Londra au fost oprite, sâmbătă, din cauza vremii nefavorabile, astfel că pasagerii îmbarcaţi inclusiv spre destinaţiile din România sunt nevoiţi să aştepte. Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, afirmă că ambasada nu este obligată săofere asistenţă consulară în astfel de situaţii cauzate de condiţiile meteo.

10 dec. 2017, 13:01

UPDATE Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, a declarat că nu are cunoştinţă de situaţia românilor de pe aeroportul din Luton, dar că rolul ambasadei este relaţionarea cetăţenilor cu autorităţile, nu cu „meteorologia”.

„Şi eu ce treabă am cu chestia asta, iertaţi-mă, e o chestiune care se întâmplă, nu e în autoritatea statului să se ocupe de zborurile care sunt anulate. Acum cred că exagerăm puţin. Ce asistenţă consulară să dau eu ca ambasadă unor oameni ale căror zboruri se anulează din raţiuni meteorologice? Nu credeţi că am ajuns puţin cam departe?”, a declarat Dan Mihalache, pentru Mediafax.

Întrebat dacă oamenii, care stau de şapte ore pe aeroport, fără să fie informaţi cu exactitate dacă vor pleca sau nu în cursul zilei, pot fi ajutaţi, Mihalache a răspuns:„Ajutaţi în ce fel? Sunt într-o problemă? Au o problemă cu autorităţile? Asta e o problemă a ambasadei, nu anularea unor zboruri din motive meteorologice, ceea ce mi se poate întâmpla şi mie ca ambasador. Cred că oarecum am ajuns cam departe cu această discuţie cu asistenţă consulară, cu lucruri care se întâmplă şi care ţin de cum zboară avioanele în lume. Mă interesez asupra acestui subiect, dar vă spun că nu voi da nicio asistenţă nimănui căruia i s-a anulat zborul din motive meteorologice. Statul român este responsabil de relaţia cetăţenilor săi cu autorităţile, nu cu meteorologia”.

 

UPDATE „Zborul Wizz Air W6 3302 de la Londra Luton la Cluj-Napoca (10 decembrie), planificat să decoleze la 7:40 (ora Marii Britanii), este momentan întârziat din cauza închiderii aeroportului ca urmare a ninsorii abundente din Luton. Pasagerii sunt trataţi conform regulamentelor UE şi politicii companiei”, au declarat duminică, pentru News.ro, reprezentanţii companiei Wizz Air .

Imediat ce aeroportul se va redeschide, aeronava va decola spre Cluj-Napoca, spun aceştia.

”Deşi condiţiile meteo nu sunt în controlul companiei, Wizz Air îşi cere scuze tuturor pasagerilor afectaţi pentru orice inconveniente cauzate şi face tot ce este posibil pentru a reduce efectele asupra pasagerilor săi”, adaugă reprezentanţii Wizz Air.

Aeroportul Luton a fost închis duminică dimineaţă din cauza ninsorilor puternice. După ora 14.00, reprezentanţii aeroportului au anunţat că pistele au fost redeschise doar pentru plecări. „Pentru cea mai recentă stare a zborului, vă rugăm să contactaţi compania aeriană. Pasagerii sunt sfătuiţi să îşi aloce mai mult timp pentru drumul la aeroport. Ne cerem scuze pentru orice neplăcere”, au anunţat reprezentanţii aeroportului.

Duminică, au fost anulate şi zborurile de pe aeroportul din Birmingham, în timp ce mai multe drumuri au fost închise, iar unele localităţi au rămas fără electricitate, în urma ninsorilor puternice care afectează Marea Britanie.


„Ne pare foarte rău, nu este decizia noastră, este decizia aeroportului, acestea sunt regulile”, a transmis echipajul unui avion al companiei Wizz Air care se pregătea să decoleze, sâmbătă, spre Cluj-Napoca.

„Vă rugăm să aveţi răbdare şi să aşteptaţi puţin, ne pare foarte rău, dar suntem cu mâinile legate”, a mai transmis echipajul avionului blocat la sol, reiese din postarea unuia dintre pasagerii români pe o reţea de socializare, preluată de Mediafax.

Unul internaut, Dale Vasile, a postat imagini pe Facebook, cu comentariul:

„Maramureseni blocati pe Luton Airport. De doua ore toate aterizarile si decolarile sunt anulate. Zborul Wizz Air Londra – Cluj Napoca”

„I-au debarcat din avion. Zborul Wizz Luton London – Cluj incert. Zborul Londra – Bucuresti si Londra – Budapesta anulate!”