ZILE LIBERE 2018: Catolicii vor avea avea două zile de „Vinerea mare”? Ce prevede legea adoptată în parlament

Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, va deveni zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit unui proiect de act normativ care a primit chiar astăzi votul final al deputaților. Declararea acestei sărbători drept zi nelucrătoare ar duce numărul total de astfel de zile la 15.  

28 feb. 2018, 10:37
ZILE LIBERE 2018: Catolicii vor avea avea două zile de „Vinerea mare”? Ce prevede legea adoptată în parlament

Deputaţii au decis, miercuri, că acorde încă o zi liberă românilor, aprobând un proiect de lege care prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală nelucrătoare. Plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, a adoptat proiectul cu 233 de voturi „pentru”, 7 „contra” şi 19 abţineri. 

Propunerea legislativă pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, care prevede adăugarea unei noi zile de sărbătoare legală și nelucrătoare în lista celor deja existente în Codul Muncii, a primit azi votul decisiv al deputaților. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.

Practic, acest proiect, dacă va fi adoptat, va modifica lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Mai exact, prin adăugarea Vinerei Mari, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, la lista sărbătorilor nelucrătoare, aceasta va număra nu mai puțin de 15 astfel de zile.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și a Postului Mare, fiind și una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină (Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare) numite “Triduum Sacrum” și este considerată unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase din an.

Prin adoptarea acestei propuneri, lista sărbătorilor legale și nelucrătoare devine următoarea:

  • 1 și 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui)
  • prima și a doua zi de Paște;
  • 1 mai (Ziua Muncii);
  • 1 iunie (Ziua Copilului);
  • prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României);
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Anul acesta, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 8 aprilie, cu o săptămână după Paștele catolic, ce va pica pe 1 aprilie.

Vinerea Mare este, de asemenea, zi oficială de sărbătoare în următoarele state ale Uniunii Europene (UE): Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru și Luxemburg. Așadar, nu mai puțin de 16 dintre cele 28 de state ale UE au declarat Vinerea Mare drept zi legală de sărbătoare.

Chiar și dacă s-ar adopta Vinerea Mare ca zi nelucrătoare, în ceea ce privește zilele libere, România va avea, totuși, mai puține zile nelucrătoare decât alte țări din UE, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, țări care au 16 sau 17 zile de sărbătoare legală.