Zilele libere lucrate în 2016 NU vor fi compensate financiar

O ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri de Guvern prevede că orele suplimentare lucrate în 2016 să fie compensate doar cu timp liber corespunzător. 

09 dec. 2015, 09:52
Zilele libere lucrate în 2016 NU vor fi compensate financiar

Veşti proaste pentru bugetarii care vor efectua ore suplimentare anul viitor. „În anul 2016, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepția situațiilor când prin prezenta ordonanță de urgență se dispune altfel”, se prevede în textul ordonanţei de urgenţă referitor la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. 

Ce zile libere au românii în 2016

Teoretic, românii vor avea parte în 2016 de 14 zile libere. Practic, sunt doar 13 deoarece două sărbători pică în aceeași zi: Paștele și Ziua Internațională a Muncii, la 1 mai. 8 dintre cele 13 zile  libere sunt sărbători religioase, iar 8 pică în cursul săptămânii. Iată ce zile libere sunt stabilite pentru anul 2016:

Anul Nou – 1 ianuarie și 2 ianuarie, vineri și sâmbătă

Ziua Unirii – 24 ianuarie, duminică

Ziua lui Brâncuși – 19 februarie, vineri

Paştele – 1 mai și 2 mai, duminică și luni

Ziua Internaţională a Muncii – 1 mai, duminică

Rusaliile – 19 iunie și 20 iunie, duminică și luni

Adormirea Maicii Domnului – 15 august, luni

Sfântul Andrei – 30 noiembrie, miercuri

Ziua Naţională a României – 1 decembrie, joi

Crăciunul – 25 decembrie și 26 decembrie, duminică și luni