Ziua fetiţelor japoneze, „hina matsuri”, sărbătorită printr-un festival al păpuşilor

Păpuși din ceramică îmbrăcate în haine tradiționale sunt expuse în case, temple, centre comerciale și hoteluri din Japonia cu ocazia zilei fetițelor japoneze, 'hina matsuri' , sărbătorită la 3 martie, relatează EFE.
Alina Costache
04 mart. 2015, 06:58
Ziua fetiţelor japoneze,

Fetițele din Japonia sunt sărbătorite printr-un festival al păpușilor, potrivit Agerpres. Acest festival al păpușilor datează din secolul al XVIII-lea și, conform tradiției, părinții își împodobesc casele cu păpuși tradiționale pentru ca fiicele lor să crească sănătoase și fericite.

Treptat aceste păpuși cu tenul de porțelan, îmbrăcate în veșmintele multicolore folosite de nobilii de la curtea Kyoto, capitala niponă la sfârșitul secolului VIII până la mijlocul secolului XIX, au părăsit spațiul caselor și pot fi văzute acum în multe locuri publice, de la școli și temple și până la hoteluri sau centre comerciale.

Una din expozițiile cele mai spectaculoase este cea de la hotelul din capitală Keio Plaza, care expune până la 31 martie o colecție de păpuși din perioada Edo (1603-1868) înconjurate de o structură de lemn cu o înălțime de 3 metri și pavoazată cu 5.500 de decorațiuni făcute manual din mătăsurile unor kimonouri vechi.

Ansamblul de păpuși, cunoscut sub numele de ‘hina kazari’, este format tradițional din zece piese: un cuplu care reprezintă familia imperială sau o pereche de nobili, trei curtezane și cinci muzicieni așezați în ordine ierarhică de la rangul cel mai înalt la cel mai de jos pe o scară îmbrăcată într-un covor roșu.

La rândul său, hotelul Meguro Gajoen din Tokio va permite vizitarea până duminica viitoare a unor colecții vechi și diversificate din întreaga țară, cu 118 exponate. Tradiția cere ca păpușile să fie așezate cu câteva zile înainte de sărbătoare și păstrate cu grijă până se termină ziua, altminteri fetele nu se vor căsători când le va veni sorocul.

Festivalul se mai numește și ‘momo no sekku’ (festivalul piersicii), pentru că la începutul lunii martie înfloresc piersicii anticipând venirea primăverii.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Spania. Un bărbat și-a ucis soția româncă și pe fiul ei, după o ceartă în familie. Un muncitor român a privit toată scena
Bzi.ro
Ce îi reproșează Radu Bănică tatălui său! „Nu a dat niciun telefon!”
Fanatik.ro
Ce să le dai la găini să mănânce pentru a produce mai multe ouă. Ingredientul banal, dar eficient pe care sigur îl ai și tu în casă
Capital.ro
Ungurii cutremură Europa. Ungaria a făcut anunțul istoric. Nu s-a mai întâmplat niciodată asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Inna, goală PUȘCĂ pe plajă. Artista a renunțat la inhibiții în vacanță
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Care este greseala care le aduce amenzi de mii de lei
Adevarul
Dezvăluire incendiară: Avionul minune al lui Putin, doborât de ucraineni cu un sistem american Patriot. SUA au confirmat
Spynews
Cum să îți speli prosoapele de plajă corect. Așa vei scăpa de reziduri, bacterii și de mirosurile neplăcute
Spynews
O fetiță de 6 ani a fost omorâtă, după ce s-a rupt o bucată dintr-o rachetă de badminton. Incidentul s-a produs sub privirile părinților: ”A intrat în craniul...”
Evz.ro
Bacalaureat 2024. Ultimele informații pentru candidați
Impact.ro
Poza INDECENTĂ care a scăpat pe net cu soția lui Nicușor Dan. Ipostază ȘOC, nu se aștepta nimeni
Prosport.ro
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
Cancan.ro
Larisa lui Pescobar: Cum e pe Insta? Așa e în realitate! Între wow și bau
Playsport.ro
INCREDIBIL! Borcea și Pelinel, cum n-au mai fost surprinși niciodată! Cum au venit la Petrecerea Țigănească
kanald.ro
Ei sunt polițișții care nu au ținut cont de pericol atunci când a venit vorba de salvarea unei bătrâne din flăcări. Faptele bune nu s-au oprit aici: „Se interesează despre starea copilului”
Capital.ro
Taxa obligatorie pentru toată România. Nici nu îți dai seama când o plătești
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor pe care l-a obținut Ion Doldurea
substantial.ro
Nicușor Dan confirmă că nu va reveni în USR și că nu va candida la Președinție
MediaFlux
Veste așteptată de MILIOANE de români. Când intră banii pe voucherele de alimente
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Cum e posibil?