ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Povestea românului care a arborat tricolorul în Alpi VIDEO

Se împlinesc cinci ani de când un pădurar din Buzău a arborat drapelul României pe Jungfrau, unul dintre vârfurile Alpilor, pentru a aminti lumii că acasă românii îşi sărbătoresc Ziua Naţională. Numele său este Teodor Cârdei, un împătimit al muntelui, acum în vârstă de 67 de ani.

RomaniaTV.net
01 dec. 2017, 11:08
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Povestea românului care a arborat tricolorul în Alpi VIDEO

Teodor Cârdei a trăit toată viaţa pe vârful muntelui, în cantonul Lacul Vulturilor din Buzău. A fost omul pe care sute de turişti l-au întâlnit la capătul traseelor montane către Vârful Mălâia, după drumeţii istovitoare la peste 1.400 de metri altitudine. Acum exact cinci ani, el a urcat masivul Jungfrau, din Munţii Alpi, unde a arborat tricolorul.

Pe Jungfrau, anual urcă peste 500.000 de turişti. Fusesem în vara aceluiaşi an când de pe terasa observatorului astronomic, am văzut că lângă steagul Elveţiei mai flutura şi cel al Statelor Unite. Ne-am mirat dar apoi ne-am dat seama că era 4 iulie, ziua americanilor. Am promis atunci să mă întorc pe 1 Decembrie şi să aşez drapelul ţării mele aici!„, spune Teodor Cârdei.

Vezi şi Poza zilei la parada de 1 Decembrie. Cum au mers românii să vadă defilarea de Ziua Naţională

Mâhnit, Teodor îşi aduce aminte de vremurile în care munţii reprezentau un adevărat refugiu în sălbăticie. Astăzi zonele montane atrag tot mai mulţi de turişti care nu respectă codrul şi pădurile.

Anul acesta Teodor Cârdei a avut la sfârşitul lunii noiembrie prima sa expoziţie de fotografie cu zeci de peisaje de toamnă surprinse în munţii Buzăului.