Boc explică de ce a pierdut Ponta: În loc să oprească valul, a creat o furtună ce a făcut valul şi mai mare

Fostul premier Emil Boc a explicat, joi seara, pentru stiridecluj.ro, ce greșeli a făcut premierul Victor Ponta și care i-au atras pierderea alegerilor. Boc a spus că se aștepta să câștige alegerile Klaus Iohannis, pe fondul gafelor comise de Victor Ponta.

RomaniaTV.net
21 nov. 2014, 13:25
Boc explică de ce a pierdut Ponta: În loc să oprească valul, a creat o furtună ce a făcut valul şi mai mare

„E o surpriză procentul cu care a câștigat. De așteptat la limită, mă așteptam să câștige domnul Iohannis, dar e adevărat că nu credeam în diferența asta de 10 procente. După modul cum au evoluat lucrurile am avut sentimentul că va câștiga domnul Iohannis la o diferență minimă și mă tot miram de faptul că premierul Ponta lasă să curgă fiecare zi împotriva lui și nimeni nu l-a sfătuit ce să facă. Dacă lua un student de la Științe Politice de la Cluj i-ar fi spus că dacă ai 10 procente diferență între primul tur și al doilea, numai un tsunami te poate omorî, adică un val care să se creeze. Tu trebuie să vezi ce poate alimenta valul acesta și acolo trebuie să intervii. În loc să oprească valul, a pornit o furtună să facă valul și mai mare. La el erau pârghiile ca valul să nu fie creat”, a declarat Emil Boc.

Fostul premier s-a pus în locul lui Victor Ponta și a explicat ce ar fi făcut să evite dezastrul. „Dacă eram în locul lui Victor Ponta aș fi folosit următorul argument: Domnul Ponta declara că în 1990 l-a votat pe domnul Rațiu. Aș fi venit în fața opiniei publice și aș fi spus: „Eu, care l-am votat pe domnul Rațiu în 1990, îmi amintesc că a spus fraza celebră „Eu mă voi lupta până la ultima picătură pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. Ponta ar fi trebuit să spună că „Eu vreau să fiu un președinte legitim și mai bine să pierd alegerile decât un român să nu aibă dreptul să voteze în străinătate, pentru că eu vreau să fiu președintele care unește”.

Aș fi demis ministrul de Externe, pentru că a organizat execrabil primul tur, sunt ministru interimar și îmi asum înființarea a 300 de secții în dispora pentru ca fiecare român să aibă dreptul de vot. Dacă e să fiu un președinte, să fiu unul legitim.

Acum la 25 de ani de la Revoluție, când s-a murit în stradă pentru dreptul la libertate, nu este permis să nu se poată vota. Dacă făcea acest lucru, lua o bună parte din motivele pentru care s-au creat mișcările de stradă. Cum adică la 25 de ani de la Revoluție mă ții în stradă 11 ore în frig și ploaie. Vii și mă și sfidezi și îmi spui să merg 400 de km de la Paris la Nancy. A fost o rețetă cum să pierzi alegerile„, a completat Emil Boc.

Întrebat dacă Ponta este un om politic slab, fostul premier și președinte al PDL a spus că: „Are stofă de om politic, dar a fost înconjurat de tot felul de persoane. Când ești la nivelul acela te înconjoară tot felul de oameni și pierzi contactul cu realitatea. Eu cred că Victor Ponta a fost prost sfătuit și i-au fost acordate cele mai proaste sfaturi cu putință„.

„În ultima săptămână am simțit că s-a schimbat trendul, dar nu știam cât de mult. Aici la Cluj simțeam acest trend, dar nu știam ce va fi în sud și est. Când am văzut că domnul Meleșcanu a aruncat benzină pe foc, mi-am dat seama ce se va întâmpla”, a mai adăugat Emil Boc.