Cum vor fi ÎNŞELAŢI românii în caz de CUTREMUR MAJOR. Asiguratorii nu au bani de despăgubiri pentru seism

Românii care au asigurări plătite pentru locuinţe nu vor fi despăgubiţi decât în mică parte, întrucât firmele de asigurare nu au cum să suporte pagubele. Asta reiese dintr-un test făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Ionela Marcu
16 iul. 2015, 12:49
Cum vor fi ÎNŞELAŢI românii în caz de CUTREMUR MAJOR. Asiguratorii nu au bani de despăgubiri pentru seism

Scenariile cu inundaţii și cutremure au fost cele mai severe, acestea relevând faptul că numai o societate, în cazul scenariului cu cutremur, respectiv trei societăţi, în cazul scenariului cu inundații, vor îndeplini rata cerinţei de capital de solvabilitate, scrie în comunicatul ASF.

Citeşte şi: GHEORGHE MĂRMUREANU: „Va fi un CUTREMUR de mare adâncime în România”

Singura societate care ar îndeplini cerințele de solvabilitate Solvency II în cazul unui cutremut major este ING, însă asigurătorul oferă numai polițe de asigurări de viață. Prin urmare, nicio companie de asigurări de locuințe de pe piață nu îndeplinește la ora actuala cerințele necesare. 

De asemenea, s-a realizat o evaluare pe baza unor scenarii financiare şi economice, mai puţin severă, care a relavat că patru dintre societăţi îndeplinesc rata cerinţei de capital de solvabilitate. Acestea sunt: Omniasig, Generali, ING și Allianz. 

În contextul analizei în conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra în vigoare începând cu anul 2016, rezultatele indică faptul că sectorul de asigurări din România nu va fi suficient capitalizat, mai scrie în comunicatul ASF.

Patru societăţi au o rată a cerinţei de capital de solvabilitate peste 100%, în timp ce opt societăţi au rata cerinței minime de capital peste 100%. Unele din societăţile participante au implementat deja un număr de măsuri corective care vor fi luate în considerare atunci când ASF va primi planurile de acţiune, scrie evz.

Pentru unele societăţi de asigurare s-a stabilit cerința de a prezenta ASF un plan de acţiune, până la data de 4 august 2015, stabilind măsurile care vor fi întreprinse în vederea asigurării respectării cerințelor prevăzute în Directiva Solvabilitate II până la 1 ianuarie 2016, se precizează în comunicatul Autorității.

Evaluarea activelor și pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societăţi, menționează ASF. Societățile de asigurare cu capital negativ sunt ASTRA, CARPATICA, EUROINS şi EXIM. Aceleași patru societăți nu îndeplinesc cerințele privind fondul minim de garantare. Alături de acestea, încă două societăți, respectiv Groupama și Asirom, nu îndeplinesc cerințele privind marjele de solvabilitate. 

În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerința de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015.

Aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societățile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000. Două societăţi se află deja în procedură de redresare financiară.

Acestea trebuie să ia în considerare deficienţele suplimentare şi să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficienţe.

Pe de altă parte, societăţile de asigurare care îndeplinesc cerinţele de solvabilitate în urma exerciţiului de bilanţ (de exemplu rata de solvabilitate peste 100% şi respectarea cerințelor privind fondul minim de garantare) sunt Allianz, AXA, Generali, ING, OMNIASIG, UNIQA şi PAID.

La acest exercițiu au participat 13 societăţi de asigurare din România reprezentând peste 80% din piaţa de asigurări din România.

Evaluarea activelor și a pasivelor şi testul de stres, care au constituit prima evaluare cuprinzătoare a sectorului de asigurări întreprinsă într-un Stat Membru UE, au fost realizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România, în strânsă cooperare cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) și Comisia Europeană (CE), cu sprijinul a cinci firme internaţionale de audit şi a unei firme internaţionale de consultanţă.

Scopul exerciţiului a fost acela de a consolida, atât protecţia consumatorului, cât şi încrederea în sectorul de asigurări din România, prin intermediul unei evaluări independente, pe baza situațiilor financiare existente la 30 iunie 2014.

Cele treisprezece societăți și instituții incluse în evaluare sunt: Astra, Allianz, Omniasig, Groupama, Uniqa, ING, Asirom, Euroins, Carpatica, Generali, PAID (asigurările obligatorii), AXA, Exim.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile