Leacuri de la bunica: De ce e bine să mănânci „o mână” de cireşe pe zi

Cireșul este unul dintre cei mai darnici dintre pomi. Cireșele sunt trecute pe lista "aromelor fine" a bucătarilor și distilatorilor, a fructelor cu conținut mare de antioxidanți, a nutriționiștilor și fito-terapeuților. Livezile de cireși sunt considerate adevărate "paradisuri terapeutice" de către psihoterapeuți.
Alina Costache
17 iun. 2014, 10:17
Leacuri de la bunica: De ce e bine să mănânci

Cireșul (Prunus avium) este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Florile, de culoare albă, sunt grupate frecvent câte două sau câte patru. Fructele pot fi de culori diferite, cu nuanțe de la roșu spre galben până la negru, ele fiind de formă sferică sau elipsoidală. Pe perioada iernii, mugurii rezistă la temperaturi de—24 °C, în fază de buton la—5.5 °C, iar la deschiderea florilor, la—2.2 °C. Nu suportă temperatura ridicată și arșița din timpul verii. Fiind o specie iubitoare de lumină, cireșul este cultivat pe întreg teritoriul României.

Există nenumărate beneficii pe care le putem avea atunci când consumăm cireșe.

Înainte însă de apariția fructelor, livada de cireșe este recomandată de unii pshihologi pentru așa-numita terapie ”cherry-therapy”, prescriind pacienților să își petreacă în momentul înfloririi cireșilor câteva săptămâni, poate întreaga lună în livadă, pentru recreere, relaxare și echilibrare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cireșele au în compoziția lor trei substanțe care fac din ele adevărate medicamente ale verii, dușman neîntrecut al bolilor provocate de stresul modern.

Vitamina A din compoziția cireșelor este excelentă pentru piele deoarece conține mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic și o piele strălucitoare. Cireșele conțin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpșunile sau afinele.

Cireșele conțin peste 75% apă, trăsătură care le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puține calorii (63 calorii la 100 grame). Cercetările au demonstrat că prezența unui volum ridicat de apă în organism amplifică nivelul de energie și ajută la stimularea activității metabolismului. Sunt, în același timp, surse prețioase de substanțe nutritive, vitamine și minerale, care previn deshidratarea, conferă senzația de sațietate, grație fibrelor solubile din compoziție, și scad nivelul de colesterol negativ din organism. Aceste fructe conțin și bioflavonoide, acid elagic, antocianine și melatonina.

Studiile avansate privind importanța nutritivă a consumului de cireșe au relevat că pe termen lung aceste fructe au efect anticancerigen datorită conținutului crescut de antioxidanți care luptă cu radicalii liberi și protejează celulele din corp de acțiunea nocivă a acestora. Cireșele joacă un rol important în reducerea riscului de cancer de colon și în reducerea numărului de celule bolnave în cancerul de sân.

Pigmentul antocianic din cireșe, care dă culoarea roșie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamațiilor și a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge și trigliceridele și reduce riscul de boli de inimă și diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase și asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative, cum sunt demența sau boala Alzheimer.

Cireșele amare se numără printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanți. Sucul de cireșe amare și cireșele amare uscate au chiar mai mulți antioxidanți decât coacăzele și sunt mai puternice decât vitamina E. Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cireșe amare pe zi poate oferi aceeași ameliorare a durerii pe care o obținem după administrarea unei aspirine sau a unui nurofen.

Antioxidanții, mineralele, acidul elagic, vitamina C, vitamina PP, vitamina K, vitamine din complexul B(B1, B2, B6) , vitamina A, bioflavonoidele, melatonina și antiocianele fac din aceste fructe adevărate izvoare de sănătate. Cireșele stimulează și susțin imunitatea organismului și reglează funcția sistemului digestiv (au rol în reglarea procesului de fermentație intestinală).

Cireșele încurajează și susțin producerea melatoninei de către organism, care este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos și este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate și migrene. În plus, mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul și manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal și sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanțelor nutritive către organele vitale. Prin conținutul ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent.

Gustul dulce al cireșelor este oferit de fructoza care este perfect asimilată de diabetici.

Cozile de cireșe au efecte pozitive mai ales în tratarea bolilor tractului urinar. În afara de calitățile lor antiinflamatorii, sunt renumite pentru acțiunea lor diuretică. Ceaiul obținut prin fierberea cozilor de cireșe poate fi folosit pentru tratarea gripei.

Uleiul obținut din sâmburii de cireșe este excelent împotriva reumatismului și a negilor.

Elvețienii au asociat aroma de cireșe cu ciocolata (al treilea „produs” național după banking și ceasornicărie), cu fabricarea de lichioruri „naționale” (aromate sau nearomate având la baza cireșele), dar și cu… terapia din livadă.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025. Programul complet pe zile și ore
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Ce amendă primești dacă blochezi un garaj? Ce poți face dacă altcineva îți blochează curtea
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Scandal uriaș cu Jador. A fost agresat și a plecat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
Document oficial: noile măsuri de austeritate care vor intra în vigoare. Cum sunt afectați pensionarii și salariații și...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Taxare pentru pensiile de peste 3.000 lei. Când intră în vigoare plata CASS pentru 1,8 milioane de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România