Mii de credincioşi au participat la pelerinajul organizat de Înălţarea Sfintei Cruci pe Muntele Mic

Mii de credincioși au participat, miercuri, la tradiționalul pelerinaj organizat în fiecare an la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic, unde este amplasată o cruce ridicată în memoria tuturor eroilor bănățeni.

RomaniaTV.net
14 sept. 2016, 16:12
Mii de credincioşi au participat la pelerinajul organizat de Înălţarea Sfintei Cruci pe Muntele Mic

‘Am participat la pelerinajul organizat pe Muntele Mic, prilejuit de marea sărbătoare ortodoxă — Înălțarea Sfintei Cruci, un pelerinaj la crucea-monument, la care au fost prezenți și foarte mulți credincioși, mult mai mulți decât în anii precedenți. Pelerinajul a ajuns la cea de-a XI-a ediție și sunt bucuros că am fost și de această dată alături de miile de credincioși, de importanți ierarhi ai bisericii creștin-ortodoxe, de distinși oficiali ai Armatei Române și de alți oficiali. Este un pelerinaj care se organizează an de an la crucea care este înălțată în amintirea eroilor bănățeni care și-au dat viața pe câmpurile de luptă’, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, potrivit Agerpres.

De peste zece ani, este organizat un pelerinaj la crucea monument de pe Muntele Mic, unde sunt aduse credincioșilor spre închinare sfinte moaște. În acest an, când se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, la pelerinaj au participat mii de credincioși. Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș au ajuns, încă de marți, la Catedrala Episcopală ‘Învierea Domnului’ și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul’ din Caransebeș.

Miercuri, încă de la prima oră, credincioșii au întâmpinat moaștele Sfântului Iosif la troița de la intrarea în stațiunea Muntele Mic, după care au plecat în procesiune până la crucea-monument, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Muntele Mic este un loc cu rezonanțe spirituale puternice, unde, de peste 70 de ani, se află un lăcaș de rugăciune și un monument ce amintește de eroii cauzei naționale a românilor. De aceea, după Sfânta Liturghie, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire a eroilor, au fost depuse coroane și a avut loc un ceremonial militar.

‘Anul acesta se sărbătoresc o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, iar acum, împreună cu Episcopia Caransebeșului, cinstim eroii bănățeni. Armata, alături de biserică își aduce respectul față de înaintașii noștri. Personal, particip pentru a treia oară, consecutiv, la pelerinaj, la crucea de pe Muntele Mic. Suntem onorați că Armata este invitată, de fiecare dată, la acest pelerinaj. În același timp, onorăm și noi, atât eroii neamului, cât și Biserica ortodoxă română’, a afirmat general locotenent Adrian Tonea, locțiitor al șefului Statului General Major.

Printre participanții la pelerinaj s-au aflat și prefectul județului, Florența Albu, precum și parlamentarii PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă și Ioan Benga.

Citeşte şi ZIUA CRUCII, 14 septembrie: De ce se numeşte Ziua Şarpelui şi ce ar trebui să faci de această sărbătoare