Scandal monstru: O angajată într-o instituţie de stat, hărţuită sexual de director STENOGRAME

Scandal monstru într-o agenţie din subordinea Ministerului Muncii, unde directorul este acuzat de hărţuire sexuală. S-a întâmplat la Timişoara, unde o tânără acuză că în repetate rânduri a fost ameninţată de director că îşi pierde locul de muncă dacă nu întreţine relaţii sexuale cu el. STENOGARME AUDIO ŞI TEXT ataşate.

RomaniaTV.net
26 mart. 2014, 13:31
Scandal monstru: O angajată într-o instituţie de stat, hărţuită sexual de director STENOGRAME

Acuzatii grave la Timisoara, unde o femeie sustine ca a fost hartuita sexual de fostul director executiv al Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Timis unde aceasta era angajata. Timisoreanca a decis sa rupa tacerea.

Angajata ameninţată de la Agenţia de Plăţi şi Indemnizaţii Sociale a trimis înregistrările şefilor de la Bucureşti, dar stupoare: a primit răspuns că probele nu sunt suficiente şi să mai strângă şi altele.

Cazul femeii care timp de sase luni, in perioada septembrie 2013 – februarie 2014, a fost nevoita sa suporte avansurile explicite, amenintarile si abuzurile unui sef obsedat sexual a ajuns in atentia Centrului Anti-Mobbing Timisoara, care a decis sa-i acorde protectie institutionalizata si juridica, dar sa si mediatizeze acest gen de comportament al unor conducatori de institutii publice din Timisoara.

De la infiintarea Centrului Anti-Mobbing din Timisoara, in urma cu doi ani, am avut peste 35 de cazuri de femei hartuite sexual la locul de munca, insa cazul angajatei de la AJPIS Timis este unul foarte grav, intrucat, din cauza refuzului femeii de a ceda avansurilor sexuale ale directorului institutiei, s-a ajuns pana la emiterea unui preaviz de concediere”, a precizat Vasile Moldovan, directorul executiv al Asociatiei pentru Promovarea Femeii din Romania.

Calvarul femeii in varsta de 30 de ani, casatorita, mama a unui copil minor – reprezentate in fata organelor de cercetare penala de avocatul Florin Kovacs – a inceput in toamna anului trecut, dupa ce Gheorghe Manolache a fost promovat in functia de director executiv al AJPIS Timis.

Trebuie remarcat faptul ca hartuirea sexuala a inceput o data cu promovarea domnului Manolache intr-o functie de putere in cadrul institutiei. Este clar ca ne aflam in fata unui caz foarte grav de folosire abuziva a functiei pentru obtinerea de avantaje sexuale! In esenta, ne-a fost extrem de greu sa o convingem pe tanara functionar public sa lupte pentru drepturile sale! A acceptat doar in momentul in care, dupa emiterea preavizului de concediere, a simtit ca i se pericliteaza cariera de functionar public”, a dezvaluit Florin Kovacs, adaugand ca alte doua angajate ale AJPIS Timis ar fi trecut prin acelasi tratament abuziv al directorului, motiv pentru care au demisionat si au plecat din institutie.

Poate si acest caz ar fi fost musamalizat – cum s-a intamplat cu altul de care m-am ocupat, la Directia Judeteana pentru Protectia Copilului Timis, unde femeia a decis sa plece definitiv din tara – daca nu ar fi existat acea inregistrare a convorbirii in care doamnei consilier principal i se da un ultimatum pentru a ceda avansurilor sexuale! Am depus acea inregistrare la minister, insa este ciudat ca, de doua luni, comisia de disciplina tergiverseaza luarea unei decizii legale in acest caz, singura masura fiind retrogradarea domnului Gheorghe Manolache pe o functie de sef de serviciu in cadrul aceleiasi institutii”, a mai precizat Kovacs.

Faptul ca fostul director executiv al institutiei a fost sanctionat doar cu retrogradarea pe o functie inferioara, cea de director de serviciu, unde are cinci femei in subordine directa, nu este un exemplu de buna practica intr-un asemenea caz!”, a mai precizat Vasile Moldovan.

In timp ce victima abuzurilor fostului director urmeaza sedinte de psihoterapie pentru a-si reveni din stresul celor sase luni de calvar, la Inspectoratul Judetean de Politie Timis a fost depusa o plangere penala in care Gheorghe Manolache este acuzat de folosirea abuziva a functiei in scop sexual, hartuire sexuala, abuz in serviciu, purtare abuziva si santaj.

Va rog, in acelasi timp, sa dispuneti masuri de protectie a persoanei mele, avand in vedere faptul ca agresorul detine si in prezent o functie de conducere in cadrul institutiei in care activez, fiindu-mi amenintata activitatea profesionala precum si faptul ca am fost amenintata in nenumarate randuri atat eu cat si membrii familiei mele, sens in care se impune sa luati masuri de protectie a vietii si integritatii corporale atat a subsemnatei, cat si a membrilor familiei mele”, se solicita in finalul plangerii depuse, miercuri, la Politia Timis, scrie Opinia Timişoarei.

Ești de neînțeles!?…Ți-am spus foarte clar…te doresc, ce vreau și asta… să te las să te mai gândești… Te las! Că nu te simți bine…Să te las că ești udă, să te las că ești neliniștită..Să te las că nu știu ce.. ți-am zis …Maine te întreb din nou! Că mâine se împlinesc cele două săptămâni în care am zis că o să te las să te liniștești … sper ca te vei liniști..“, se arata in stenogramele discutiilor pe care femeia le-ar fi avut cu seful ei Gheorghe Manolescu (foto stanga), documente pe care le-a pus la dispozitia anchetatorilor.

Dacă erai fată mare aș fi înțeles că nu vrei.. dar…  Dacă ai fi fost fără servici, fără ăstea.. îți spun eu, oriunde te-ai fi dus să te angajezi te-ar fi fu…t un director ca să te angajeze .. nu te angajează nimeni pe ochi frumoși…s-au dus vremurile alea pe relații, pe alea, pe alea… toată lumea-i cu interesul în brațe”.

“Si.. vezi, că asta ți-am spus, că am niște sentimente pentru tine, și imi doresc, ți-am spus că sunt obsedat de tine… te vreau…te vreau..te doresc…Ce doresc eu, și ce vreau eu și ce simt eu..cu forța nu…, cu forța niciodată n-am să-ți fac asta…că nu suntem de la.. puteam să te abuzez, că… nu-mi stă bine …că nu sunt eu omu să fac abuz… 
Mă sperii, sincer,la ce aud că îmi spui…
eh ..te sperii…. te sperii?!… păi ce te sperii ? … Parcă n-ai mai auzit de fu..t, n-ai mai auzit… n-ai… cum să zic, nu te-ai fi fu…t  niciodata…nu ai fi făcut-o niciodată”