Tot ce trebuie să ştii ca să înmatriculezi o maşină în România

Achiziţionarea şi înmatricularea unei maşini second hand în ţara noastră este o aventură, iar motivul este birocraţia stufoasă.
Iulian Tudor
25 sept. 2014, 07:06
Tot ce trebuie să ştii ca să înmatriculezi o maşină în România

Numărul românilor care achiziţionează maşini second hand este de trei ori mai mare decât al celor care cumpără o maşină nouă, scrie ziarulevenimentul.ro. În primul semestru din 2014, au fost înmatriculate 31.225 maşini noi şi 98.633 maşini vechi. Numărul reînmatriculărilor a fost de 104.581, conform datelor de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Citeşte şi Ana Maria Prodan era în posesia unei comori şi nu ştia. Ce a descoperit în bolidul dăruit de arabi

Bucuria resimiţită la achiziţionarea unui automobil, fie el şi second hand, va fi estompată, pentru o perioadă, din cauza calvarului înmatriculării. Înainte de a cumpăra o maşină la mâna a doua trebuie să fiţi atenţi la anumite detalii. Nu cumpăraţi maşina doar pentru că arată bine la exterior. Luaţi autovehiculul, mergeţi la un service, şi inspectaţi-l din bară în bară. Dacă cumpăraţi o maşină la mâna a doua de la o personă care nu vă inspiră încredere puteți verifica dacă aceasta a suferit accidente grave accesând baza de date a CEDAM. Interogarea CEDAM permite identificarea după CNP/CUI și numărul de înmatriculare sau seria de caroserie și verificarea se aplică doar mașinilor care au avut o poliță valabilă pe teritoriul ţării. Dacă maşina trece testul mecanicilor de la service următorul pas este să încheiaţi un contract de vânzare-cumpărare. Veţi primi de la vânzător, actele maşini, cartea de identitate a vehicului, fişa de înmatriculare şi certificatul de atestare fiscală pe numele său. Apoi, începe adevăratul calvar. Tot procesul care urmează durează în ţări civilizate, precum Germania, 60 de minute, iar costurile se ridică undeva la 150 de euro.

Citeşte şi TAXA AUTO 2014: De ce vând românii limuzine second hand în Germania şi Franţa

Programarea la RAR, începutul aventurii

Primul pas din procedura de înmatriculare este vizita la Registrul Auto Român (RAR). Programarea se face telefonic la 021.9672 sau online pe site-ul rarom.ro. Pentru maşinile cumpărate din străinătate aici se eliberează şi cartea de identitate, iar pentru maşinile înmatriculate deja în România aici veţi primi certificatul de autenticitate, valabil 60 de zile. Pentru maşinile din afară, la RAR se face şi inspecţia tehnică periodică. Costurile variază, în funcţie de situaţie, între 120 lei şi 450 lei. Nu au nevoie de autentificarea RAR automobilele pentru care se termină contractul de leasing, iar utilizatorul acestui contract devine proprietar.

Timbrul de mediu, cel mai problematic

Al doilea pas este drumul la ANAF, unde se va calcula timbrul de mediu. Este inutil să vă faceţi calculul pe site-ul ANAF, deoarece la faţa locului vă veţi trezi cu o altă sumă de plată. De asemenea, în ceea ce priveşte actele necesare, este bine să le aveţi la voi pe absolut toate pentru că, în funcţie de funcţionar şi de agenţie, lucrurile stau total diferit. Spre exemplu, la sectorul 1 ai nevoie de copie după buletin, copie după cartea de identitate a vehiculului, copie după contractul de vânzare-cumpărare şi patru cereri, pe care nu le găseşti în sediul ANAF, ci la centrul de copiere de pe colţ, dar nimeni nu îţi spune acest lucru. După ce aţi stat la coadă zeci de minute, convins că aveţi toate actele în regulă, veţi afla că mai lipseşte ceva: timbrul fiscal de 2 lei, care poate fi cumpărat de la Poştă şi despre care nu se scrie pe nicăieri. După depunerea actelor, poate dura şi până la cinci zile până veţi reveni la acelaşi sediu ANAF pentru a plăti timbrul de mediu, dar nu puteţi merge la sediul DRPCIV, deoarece înmatricularea se va face după confirmarea ANAF a achitării acestei taxe. Confirmarea ANAF se transmite electronic în minimum 48 de ore.

Urmează o vizită la Direcţia de Taxe şi Impozite de unde aparţineţi, unde trebuie să declaraţi maşina, în vederea impozitării în termen de 30 de zile de la data dobândirii. Actele necesare sunt: declaraţie-tip, contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitate a autoturismului, fişa de înmatriculare, cartea de identitate, toate în original şi copie. Aici vi se va calcula impozitul şi veţi achita taxa de înmatriculare de 60 de lei.

Deci, la DRPCIV trebuie să vă prezentaţi la cel puţin două zile după ce aţi achitat timbrul de mediu cu următoarele acte: cerere, pe care o puteţi găsi pe site-ul Prefecturii sau la faţa locului, fişa de înmatriculare a vehiculului, cartea de identitate a vehicului, în original şi copie, contractul de vânzare-cumpărare original şi copie, dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, copie după asigurare de răspundere civilă, dovada achitării timbrului de mediu, dovada plăţii taxei de înmatriculare, dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare, certificatul de autenticitate al vehiculului. Tot aici, veţi achita şi contravaloarea plăcuţelor de înmatriculare. Procesul se încheie, astfel, după mai bine de o săptămână şi peste 1.500 de lei cheltuiţi.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Reguli ITP în România. Mașinile care NU mai au drept de circulație. Înmatricularea se suspendă automat
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă