Trei service-uri auto cer ASF să răspundă în timp util petiţiilor din domeniul asigurărilor auto

Trei service-uri auto au notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară despre întârzierile în rezolvarea petiţiilor legate de respingerea unor despăgubiri în cazul asigurărilor auto, însă ASF precizează că service-urile nu intră în sfera sa de supraveghere, iar instituţia nu intervine în relaţiile contractuale dintre societăţi comerciale.
Iulian Tudor
14 aug. 2014, 11:03
Trei service-uri auto cer ASF să răspundă în timp util petiţiilor din domeniul asigurărilor auto

Firmele de service auto Autocar Grup 1 Service, Autocar & Trucks Technology şi Standocolor au trimis pe 1 august Autorităţii de Supraveghere Financiară o notificare comună în care solicită ca instituţia să le răspundă în timp util acelor petiţii care au ca obiect respingerea nejustificată a despăgubirilor în baza poliţelor de asigurare auto, potrivit unui comunicat al celor trei companii, informează Agerpres.

Cele trei firme sunt nemulţumite de „întârzierile practicate de ASF în a răspunde acelor petiţii privind respingerea nejustificată a despăgubirii contravalorii reparaţiilor auto efectuate”.

„ASF refuză să răspundă în timp util petiţiilor ce reclamă respingerea nejustificată de la despăgubire a contravalorii reparaţiilor efectuate astfel încât, pe lângă neplăcerile cauzate păgubiţilor, periclitează şi activitatea unităţilor reparatoare”, semnalează cele trei service-uri auto.

„Neîndeplinirea obligaţiilor legale şi tratamentul dezinteresat al angajaţilor ASF, plătiţi cu salarii uriaşe, pot avea ca rezultat falimentul a sute de service-uri auto. În multe cazuri, unităţile de specialitate nu mai dispun de fondurile necesare pentru achiziţionarea pieselor de schimb, pentru plata salariilor personalului angajat sau pentru a achita facturile emise de către partenerii contractuali”, se menţionează în notificare.

Iniţiatorii demersului afirmă că aveau de încasat, la momentul înregistrării acestei notificări, aproape 1,1 milioane lei pentru reparaţiile efectuate în baza unor poliţe de asigurare.

„Misiunea ASF este de supraveghere pentru menţinerea stabilităţii pieţelor financiare şi protecţia consumatorilor (asiguraţi). Service-urile nu fac parte nici din entităţile supravegheate de ASF şi nici din categoria asiguraţilor. Ele sunt furnizori de servicii de reparaţii pentru societăţile de asigurare şi asiguraţi, pe baza de aranjamente/contracte comerciale. Prin urmare, service-urile auto nu intră în sfera noastră de supraveghere şi nici nu intervenim în relaţiile contractuale dintre societăţi comerciale (neplata facturilor între parteneri comerciali)”, precizează ASF.

În replică la afirmaţiile celor trei service-uri, conform cărora „ASF refuză să răspundă în timp util petiţiilor ce reclamă respingerea nejustificată de la despăgubire a contravalorii reparaţiilor efectuate astfel încât, pe lângă neplăcerile cauzate păgubiţilor, periclitează şi activitatea unităţilor reparatoare”, reprezentanţii autorităţii de supraveghere au declarat că ASF nu are pârghiile legale de a obliga societatea de asigurare să dea o anumită soluţie dosarului.

„În situaţia în care o anumită practică faţă de asiguraţi a societăţii generatoare de nemulţumiri este repetitivă, ASF iniţiază controlul şi analiza prevăzută de lege şi în măsura în care practica respectivă se dovedeşte greşită, ASF ia măsurile necesare de sancţionare a conducerii, mergând până la retragerea autorizaţiei de a practica anumite tipuri de asigurări, administrare specială”, arată ASF.

În notificarea transmisă ASF, cele trei service-uri avertizează că ‘Orice altă amânare, fără ca instituţia abilitată să intervină şi să ia măsuri împotriva asiguratorilor rău-platnici, poate duce la o agravare a situaţiei, dar şi la o destabilizare a pieţei de profil’.

În perioada următoare şi alte unităţi reparatoare sunt decise să urmeze calea legală şi să formuleze acţiuni împotriva ASF, precum şi către persoanele care se fac vinovate de neglijenţă şi de abuz în serviciu.

„În situaţia în care nu li se va da un răspuns şi nu vor fi întreprinse măsuri concrete, iniţiatoarele demersului îşi rezervă dreptul de a solicita instanţelor competente soluţionarea neînţelegerilor, inclusiv acordarea de daune pentru repararea prejudiciilor cauzate de întârzierea răspunsurilor la sesizări”, se spune în comunicatul service-urilor auto.

Notificarea mai stipulează şi faptul că service-urile auto sunt dispuse să apeleze inclusiv la mijloacele deschise conform dreptului european, sesizând atât Comisia Europeană, cât şi Autoritatea Europeană de Supraveghere în Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), pentru ca acesta să dispună măsurile care se impun.

La finalul lunii iulie, ASF a lansat în dezbatere publică două proiecte de acte normative – unul care introduce noi obligaţii pentru companiile de asigurări care emit asigurări auto obligatorii RCA şi unul care prevede o procedură de soluţionare a petiţiilor, pentru asigurători şi intermediarii de asigurări.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda uriașă la care se expun milioane de români odată cu venirea căldurii. Unde ai voie, de fapt, să faci grătar
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia