1.000 de lei de la primărie pentru fiecare gospodărie din Sectorul 1. Ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de bani

Sectorul 1 va deconta cetățenilor facturile de energie cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, dar și alte cheltuieli care țin de eficientizarea energetică.

21 dec. 2022, 13:28
1.000 de lei de la primărie pentru fiecare gospodărie din Sectorul 1. Ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de bani

Consiliul Local a adoptat, luni, regulamentul prin care Primăria Sectorului 1 va deconta direct către cetățenii care locuiesc în Sectorul 1 cheltuielile cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei la facturile la energie, în baza „facturii de utilități și/sau a bonurilor fiscale pentru produse și servicii în vederea creșterii performanțelor energetice sau pentru conectarea la surse de energie, pentru echipamente, soluții, materiale și servicii eficiente din punct de vedere energetic, pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite tehnic și moral, cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie, instalarea de surse locale de energie regenerabilă și/sau certificarea performanțelor energetice ale clădirilor”, potrivit spotmedia.ro.

Consilierii liberali au depus 32 de amendamente, toate adoptate de Consiliul Local Sectorul 1, în ședința din data de 19 decembrie.

Documentele necesare pentru decontare

Pentru decontare sunt necesare o cerere, declarație pe propria răspundere, bonuri și facturi. Acestea se depun la Primăria Sectorului 1 începând cu a doua zi după ce noul regulament va intra în vigoare și până la 31 martie 2023.

Hotărârea intră în vigoare după ce va fi cimunicată Instituției Prefectului Municipiului București. Decontările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii aprilie 2023.

Citește și: Clotilde Armand plăteşte 45.000 de euro pentru platforma pe care să se înscrie la vouchere „săracii” din Sectorul 1. Nu s-a făcut licitaţie pentru contract!

Clotilde Armand intenționa să acorde câte 1.000 de lei pentru fiecare cetățean din Sectrorul 1, sub forma unor vouchere. Ulterior, proiectul a fost modificat de Consiliul Local.

Sumele vor fi distribuite astfel:

  • 3.000 lei pentru cei gospodăriile în care venitul mediu per familie e mai mic decât cel minim
  • 2.000 lei pentru gospodăriile în care venitul mediu per familie e mai mic decât salariul mediu
  • 1.000 lei pentru toate celelalte gospodării

Citește și: Vouchere facturi 2023, schimbări importante. Marcel Boloş: „Până în 30 iunie va fi prima tranşă, de 700 de lei, cea din luna februarie”Banii se oferă pentru:

  • Instalații sau pachete de instalații pentru prepararea eficientă a apei calde potabile și menajere, inclusiv serviciile de montare/instalare ale acestora: instalații cu instant apă caldă pe gaz petrolier lichefiat (GPL), instalații cu boiler cu pompă de căldură, instalații solare pentru încălzirea apei, care sunt etichetate energetic și care se conformează cel puțin clasei A+ de randament energetic;
  • Pachete de instalații, instalații, dispozitive sau echipamente pentru încălzirea incintelor, inclusiv serviciile de montare/instalare ale acestora: cap termostatic inteligent digital pentru radiatoare, repartitoare de costuri pentru corpurile de încălzire din apartamentele blocurilor de locuințe, dispozitive solare cu regulator de temperatură sau componente ale acestora, instalații cu centrale termice care utilizează combustibil gazos, instalații cu centrale termice care utilizează combustibil solid pe bază de biomasă lemnoasă și/sau nelemnoasă, care, după caz, sunt etichetate energetic și care se conformează cel puțin clasei A+ de randament energetic;
  • Instalații de încălzire cu funcție dublă, care utilizează combustibil gazos sau combustibil solid pe bază de biomasă lemnoasă și/sau nelemnoasă, sau componente ale acestora, care sunt etichetate energetic și care se conformează cel puțin clasei A+ de randament energetic.