Vouchere facturi 2023, schimbări importante. Marcel Boloş: „Până în 30 iunie va fi prima tranşă, de 700 de lei, cea din luna februarie”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, 19 decembrie, că ajutorul pentru plata facturilor la energie se va acorda ţinând cont de veniturile membrilor care sunt înregistraţi la locul de consum.

20 dec. 2022, 10:44
Vouchere facturi 2023, schimbări importante. Marcel Boloş: „Până în 30 iunie va fi prima tranşă, de 700 de lei, cea din luna februarie”

Ministrul Marcel Boloş, precizări despre ajutorul pentru plata facturilor la energie. El a subliniat că acei membri ai familiei care înregistrează venituri ridicate ce ar putea duce la creşterea venitului mediu calculat pe locul de consum trebuie să opereze modificările cuvenite, pentru ca aceia care locuiesc efectiv la acel loc de consum să poată beneficia de sprijin.

Ministrul Proiectelor Europene a dat explicaţii cu privire la situaţia familiilor care vor beneficia de ajutorul pentru plata facturilor la energie, acordat familiilor cu venituri mici.

El a arătat că banii pentru plata facturilor nu se vor ridica numerar, ci vor fi distribuite carduri sau cupoane fără valoare nominală, care au un cod de bare prin intermediul căruia se va verifica dacă persoana care încearcă să facă plata se află pe lista beneficiarilor. Plata se va face cu trei documente: cuponul, actul de identitate al beneficiarului şi factura emisă de către furnizorul de servicii de energie.

Vouchere 2023. Marcel Boloş anunţă că mulţi români pot pierde banii pentru facturi de la un detaliu banal: „Se calculează locul de consum”

În ceea ce priveşte acele familii care au membri care lucrează în străinătate, dar şi-au păstrat domiciliul în România, ministrul a explicat că veniturile realizate în altă ţară sunt raportate acolo, nu în România.

”Noi, în ţară, ne raportăm doar la acele venituri care sunt realizate pe teritoriul României”, a afirmat Marcel Boloş luni seară, la România Tv.

El a subliniat că acei membri ai familiei care au domiciliul la un anumit loc de consum şi ar putea duce la creşterea venitului mediu calculat, dar nu locuiesc efectiv acolo ”vor trebui să-şi facă formalităţile ca să beneficieze de acest ajutor”.

”Corect este ca fiecare să ne facem aceste operări. Până în 30 iunie va fi prima tranşă, cea din luna februarie. Se pot face aceste operări, încă mai există timpul necesar până când emitem lista de beneficiari, pentru că în baza acestei liste de beneficiari cardul se emite pe loc de consum. (…) Noi vrem să sprijinim cu adevărat pe cei care au nevoie de acest ajutor”, a adăugat Marcel Boloş.

Ministrul a explicat că banii vor fi alocaţi în două tranşe – în lunile februarie şi septembrie – iar sumele vor putea fi folosite nu toate odată, ci în mai multe luni, iar dacă rămâne rest, acesta poate fi utilizat până la epuizarea ajutorului.

Bugetul alocat acestui program este de un miliard de euro, ministrul spunând, în acest context, că banii trebui folosiţi ”cu chibzuință, şi mai ales pentru cei care au nevoie de sprijin”.

Vouchere 250 de lei. Marcel Boloş anunţă că urmează șase noi tranșe în 2023

Potrivit unui comunicat al instituţiei, valoarea totală a tranşei IV se ridică la peste 593 de milioane de lei şi a ajuns la aproximativ 2,4 milioane de români.

Pentru acest an au fost patru tranşe, în valoare totală de 1.000 de lei, oferite o dată la două luni, până la finalul acestui an. „Sper eu că am reuşit să facem o surpriză plăcută celor 2,4 milioane de români care beneficiază de ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde pe care îl oferim prin programul Sprijin pentru România. Datorită strânsei colaborări între MIPE şi celelalte părţi implicate în proces, am încărcat tranşa IV înainte de sărbători, pentru ca românii vulnerabili să se bucure de un mic ajutor pentru ca de pe masa de sărbători să nu lipsească produsele tradiţionale. Separat, din luna noiembrie am început să distribuim o nouă tranşă de pachete cu ajutoare alimentare de 24 kg, ce conţin 12 tipuri de produse de bază pentru consum. Sunt măsuri fireşti pentru a contribui la satisfacerea celor mai elementare nevoi ale acestor persoane. Pentru anul viitor, strategia la nivelul Guvernului va fi să aducem românilor investiţii în sănătate, infrastructură şi digitalizare, dar să ne asigurăm că oferim venituri mai mari şi sprijin pentru categoriile vulnerabile. În acest sens, am reuşit să prelungim ajutorul de 250 de lei pentru întreg anul 2023, urmând să încărcăm şase noi tranşe o dată la două luni”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Guvernul a aprobat acordarea a şase noi tranşe de 250 de lei pentru alimente şi mese calde, în cursul anului 2023, şi majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

Potrivit MIPE, până în prezent s-a efectuat încărcarea pentru beneficiarii care au intrat deja în posesia cardurilor urmând ca, în continuare, în cursul lunii ianuarie, să se emită şi să se distribuie cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării celei de-a treia tranşe, sau care au fost omişi din aceasta, însumând aproximativ 29.000 de persoane.

Pachet „de ajutoare” oferit românilor de la 1 ianuarie 2023! Lista completă a măsurilor pregătite de Guvern

O posibilă excepţie ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanţilor Companiei Naţionale Poşta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin, subliniază sursa citată.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Separat de voucherele sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România”, în luna noiembrie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început livrarea unei noi tranşe de pachete cu alimente pentru persoane defavorizate. Pachetele conţin 34 de produse alimentare de bază, precum zahăr, făină, ulei şi conserve.