1.000 de lei de la stat pentru români. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

Președintele țării a promulgat legea prin care românii care demonstrează că vor să muncească și se angajează full time vor primi un stimulant de 1.000 de lei.

25 oct. 2022, 09:13
1.000 de lei de la stat pentru români. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

Președintele Klaus Iohanis a pomulgat legea cu privire la majorarea primei de activare acordată șomerilor români care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin trei luni, de la 500 de lei la 1.000 de lei.

A fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă, conform Administrației Prezidențiale.

Legea prevede majorarea cuantumului primei de activare acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, dacă se angajează cu normă întragă, pentru o perioadă minimă de trei luni.

Citește și: Vouchere sociale de 250 de lei. Scurtciruit pe traseul banilor, ce se întâmplă cu românii care nu au primit sumele pe card

Ce prevederi are noua lege

  • majorarea cuantumului primei de activare, de la 500 de lei la 1.000 de lei,
  • majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru încadrarea în muncă a persoanelor considertate ca făcând parte din grupurile vulnerabile pe piața muncii,
  • angajatorii care încheie un contract de ucenicie, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună,
  • angajatorii care încheie un contract de stagiu, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a contractat, la începutul lui octombrie, aproximativ 57 de milioane de euro, prin intermediul a două proiecte cu fonduri europene acordatate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru finanțarea subvențiilor pentru angajatorii care vor încadra în muncă șomeri.

Cine poate beneficia de prima de activare

În ceea ce privește acordarea fondurilor, vor avea prioritate părinții unici susținători ai familiilor monoparentale, șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (45-64 de ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație, membrii minorității rome, persoanele din mediul rural (în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență, cu domiciliul sau reședința în regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est și Vest).

Pentru angajare aunui număr de 972 de tineri absolvenți au fost contractate șapte milioane de euro, aceștia fiind înregistrați la agențiile forțelor de muncă, cu domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare eligibile.

Restul de aproximativ 50 de milioane de euro vor fi folosiți pentru sprijinirea a peste 8.4000 de șomeri cu domiciliul sau reședința în regiunile mai puțin dezvoltate, în special persoanelor pentru care identificarea unui loc de muncă ridică dificultăți.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2022. În ce situaţii, tichetele de vacanţă trebuie returnate angajatorilor