Parada militară de la Arcul de Triumf: Iohannis, Dăncilă, Dragnea şi Tăriceanu, prezenţi în tribuna oficială VIDEO

Mii de oameni au asistat la parada militară de la Arcul de Triumf.  În tribuna oficială au fost preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, miniştri, parlamentari, alţi oficiali.

RomaniaTV.net
30 nov. 2018, 22:24
Parada militară de la Arcul de Triumf: Iohannis, Dăncilă, Dragnea şi Tăriceanu, prezenţi în tribuna oficială  VIDEO

UPDATE: Patru persoane care au protestat în timpul paradei militare au fost ridicaţi de jandarmi.

Patru protestatari #Rezist au fost ridicaţi de către jandarmi, la parada militară de 1 Decembrie, pentru că au intrat în conflict cu alţi participanţi la eveniment, informează Jandarmeria Bucureşti. Un protestatar a fost amendat cu 200 de lei, iar ceilalţi trei au primit avertismente.

Momente tensionate la defilări. Protestatarii au întors spatele jandarmilor, la Cluj; patru persoane au fost ridicate, la Bucureşti

UPDATE: La finalul paradei militare de la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a mers în mulţime, dând mâna cu numeroşi oameni cărora le-a transmis „La mulţi ani şi sănătate!”.


UPDATE: La trecerea maşinilor Jandarmeriei, din mulţime s-au auzit huiduieli şi s-a strigat „Ruşine!”

Fostul premier Dacian Cioloş asistă din mulţime la paradă, alături de membri USR, RO+ şi Rezist.

UPDATE: La sosire, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu onoruri militare, după care a fost interpretat imnul de stat.

Apoi preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la baza Arcului de Triumf. A urmat un moment de reculegere pentru eroii neamului.

UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a venit, sâmbătă, la parada militară de la Arcul de Triumf, deşi iniţial nu avea programată participarea la niciun eveniment public de Ziua Naţională, din cauza unor probleme medicale.

La Arcul de Triumf au sosit şi miniştri, precum şi parlamentari PSD, între care Florin Iordache.

La paradă, vor asista şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Mii de oameni au sosit la Arcul de Triumf, pentru a asista la paradă.

Incidente la paradă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Știrea inițială:

Prin faţa spectatorilor vor trece aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave.

Între aceştia vor fi şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere: Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază.

De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Anul acesta, în premieră, parada militară naţională este deschisă de aviaţia militară. Dispozitivul de zbor va fi deschis de o formaţie de elicoptere, în frunte cu un elicopter din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, purtând drapelul naţional.

Potrivit estimărilor, 30.000 de români vor veni să vadă parada din Bucureşti, iar după încheierea acesteia MAI va organiza în Parcul Herăstrău (intrare Pavilion H) o expoziţie de mijloace tehnice, acompaniată de un concert de muzică de fanfară.

La Alba Iulia, ceremonia militară va începe la ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la aceasta urmând să participe aproximativ 1.600 de militari şi specialişti, cu 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari şi tehnică ale armatei poloneze.

Activităţi similare au loc în marile garnizoane din ţară, cu participarea reprezentanţilor Armatei României, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în misiune militari români. De 1 Decembrie, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

 

1 Decembrie a fost adoptată ca Ziua Naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.

Iohannis, la recepţia de Ziua Naţională: Întreaga clasă politică a României trebuie să se ridice la înălţimea responsabilităţii istorice

1 Decembrie, ziua naţională a României. Scurt istoric

1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 Decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

Ziua Naţională a României, în străinătate: Concerte de jazz, muzică simfonică şi expoziţii dedicate Reginei Maria şi lui George Enescu

Aproximativ 4.000 de militari, 200 de mijloace tehnice şi 50 de aeronave vor participa la parada de 1 Decembrie

Aproximativ 4.000 de militari şi angajaţi din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, între care şi circa 500 de militari din ţări aliate sau partenere, vor participa, sâmbătă, la parada militară organizată de Ziua Naţională la Bucureşti.

Circa 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, între care şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, vor participa, sâmbătă, începând de la ora 10.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, anunţă Ministerul Apărării într-un comunicat.

Detaşamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

Tot în Bucureşti va avea loc, sâmbătă, începând de la ora 8.00, o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.600 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari şi tehnică ale armatei poloneze.

Pe timpul ceremoniilor din Bucureşti şi Alba Iulia vor fi executate câte 21 de salve de artilerie.

Ceremoniile militare din cele două oraşe vor putea fi urmărite şi online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale

Activităţi similare vor avea loc în marile garnizoane din ţară, cu participarea reprezentanţilor Armatei României, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în misiune militari români. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.