1 Mai, ziua grătarelor. Mii de români petrec în staţiunile montane VIDEO

Mulţi români care au vrut să evite aglomeraţia care se creează de obicei la mare de 1 Mai au ales să plece către munte, unde temperaturile sunt mai plăcute, iar aerul mai rarefiat.

RomaniaTV.net
01 mai 2013, 08:09
1 Mai, ziua grătarelor. Mii de români petrec în staţiunile montane VIDEO

La munte, românii se bucură de ceva mai multă linişte decât pe litoral, grătarele încinse încă de dimineaţă sfârâind la unison în locurile special amenajate.

Peste o mie de oameni au mers pe Valea Cerbului, la grătar, în timp ce sute de iubitori ai sporturilor de iarnă au ales să schieze la Sinaia, unde este încă zăpadă pârtie, chiar dacă artificială.

Gradul de ocupare în hotelurile şi pensiunile din Sinaia, Buşteni şi Azuga este cuprins între 50 şi 70 la sută şi, la fel ca anii trecuţi, una dintre cele mai căutate staţiuni este Sinaia, care este, de altfel, singura staţiune din România unde încă se mai poate schia.

Miercuri, câteva sute de turişti au urcat la 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, pe pârtiile Valea Dorului şi Valea Soarelui, unde se schiază, stratul de zăpadă fiind cuprins între 70 de centimetri şi un metru. Ofiţerul de presă al Primăriei Sinaia, Mădălina Roşu, a spus că toate instalaţiile de transport pe cablu funcţionează, iar în zilele de 1 mai, 2 mai şi 6 mai preţurile pentru călătoriile cu telegondola care urcă până la cota 1.400 în Bucegi şi cu telescaunul care deserveşte pârtia Valea Soarelui sunt reduse la jumătate faţă de tariful normal.

În municipiul Braşov, oamenii s-au îndreptat încă de dimineaţă spre zona special amenajată pentru grătare, cunoscută sub numele „La Iepure”.

Ocna Sibiului, supranumită „Litoralul Ardealului”, este, de asemenea, plină de turişti. Sute de români care nu au putut ajunge la mare în aceste zile s-au îndreptat către complexul de la Ocna Sibiului, unde vremea este numai bună pentru plajă şi pentru baie în lacurile cu apă sărată.

Cei care se gândesc să meargă la grătar pe 1 Mai trebuie să ştie însă că neglijenţa i-ar putea costa scump. Activităţile de picnic sunt permise doar în zone special amenajate şi în zone indicate, iar cetăţenii trebuie să respecte un set de reguli, de la strângerea gunoiului, până la păstrarea liniştii, încălcarea prevederilor legale putând fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.

Cei care preferă să găsească masa întinsă de 1 Mai, fără să muncească prea mult pentru ea, au însă opţiunea pensiunilor şi hotelurilor care îşi aşteaptă clienţii cu tot felul de bunătăţi, însă cu siguranţă această variantă este mai costisitoare.

Peste jumătate din locurile de cazare din Sinaia sunt ocupate în aceste zile, turiştii profitând de ofertele speciale ale hotelierilor şi proprietarilor de vile şi pensiuni.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adrian Voican, gradul de ocupare a locurilor de cazare în staţiunile de pe Valea Prahovei este mai bun decât anul trecut. Dacă în aceste zile în staţiunile de la munte sunt ocupate, în medie, 60 la sută din locurile de cazare, hotelierii se aşteaptă ca de Paşte toate locurile de cazare să fie ocupate.