10.000 de euro amendă pentru un bucureștean care se plimba cu rolele prin casă în timp ce asculta muzică cu sonorul la maxim!

Un bucureștean a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 1 să plătească daune morale pentru deranjarea liniștii publice, în valoare de 10.000 de euro.

29 sept. 2022, 10:01
10.000 de euro amendă pentru un bucureștean care se plimba cu rolele prin casă în timp ce asculta muzică cu sonorul la maxim!

Vinovatul dădea frecvent petreceri și asculta muzică la un volum foarte ridicat în timpul orelor de odihnă în apartamentul său, ceea ce i-a deranjat pe vecinii săi. Pe lângă aceste lucruri, bărbatul avea obiceiul să se plimbe cu rolele prin casă.

Cei ce locuiau sub acesta au încercat să rezolve situația pe cale amiabilă, dar s-au lovit de insulte și gesturi obscene, ceea ce i-a făcut să recurgă la soluția judecătorească. Cuplul lezat a făcut 16 reclamații la poliție până când au decis să rezolve problema în instanță, toate soluționate cu amendă pentru deranjarea liniștii publice, conform Antena3.

După prezentarea dovezilor, Judecătoria Sectorului 1 a decis că bărbatul trebuie să plătească câte 5.000 de euro celor doi vecini terorizați în ultimii trei ani. Însă, decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, dar avocatul cuplului crede că va obține victoria categorică.

„Este o decizie în premieră și este extrem de inedită, pentru că o instanță de judecată, după un probatoriu care spun că a fost covârșitor, pentru că așa am și reușit să obținem această soluție, l-a obligat pe pârât să plătească 10.000 de euro, defalcat. 5.000 de euro pentru soț, 5.000 de euro pentru soție. Își deranja vecinii și mai mult decât atât, mergea cu rolele prin casă, dacă vă vine să credeți. Dădea muzica la maximum și treaba asta se întâmplă din 2019”, a declarat Adrian Cuculis, avocatul cuplului.

Avocatul consideră că pedeapsa nu este prea aspră, fiind singura soluție care l-a făcut pe bprbat să înceteze.

„Suma nu mi se pare este mare, am mai auzit chestiunea aceasta, că e foarte mult pentru o simplă deranjare a vecinilor, dar în momentul în care faci chestiunea asta de trei ani de zile și nu te potolești, Poliția te amendează de 16 ori, singura variantă pentru a fi oprit într-un  fel sau altul este să fii condamnat la plata unei sume, care pur și simplu să te usture, pentru că ăsta este termenul potrivit. Cu siguranță, persoana aceasta nu o să mai dea muzica tare și cu atât mai mult, eu cred că o să fie un exemplu și pentru ceilalți care derajanu și liniștea publică, și liniștea vecinilor, în acele ore când trebuie să menținem liniștea, fără să dăm muzica la maximum în apartamente”, a concluzionat avocatul.

Citește și: Amenzi de 500 lei pentru minorii prinși că fumează în spații publice. Când urmează să apară legea

Care sunt amenzile prevăzute de lege pentru deranjarea liniștii publice

Legea nr 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcarte a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare, prevede și  orele de odihnă și liniște. Aceste reglementări pot fi modificate de asociația de proprietari.

Amenzile diferă în funcție de nivelul de zgomot produs, astfel:

  • amendă între 200 și 1.000 de lei pentru zgomote puternice și larmă, atât în blocuri, cât și la casă, indiferent de oră
  • amendă între 500 și 1.500 de lei pentru folosirea aparatelor sau a aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, în timpul orelor de liniște, adică între 13:00 și 14:00, dar și între 22:00 și 08:00.
  • amendă între 2.000 și 3.000 de lei pentru organizarea de petreceri private și utilizarea de aparatură muzicală la o intensitate care poate tulbura liniștea publică, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul imobilelor cu destinația de locuințe.

Citește și: Ce-i așteaptă pe români, la iarnă. Anunț de la Ministerul Energiei