Amenzi de 500 lei pentru minorii prinși că fumează în spații publice. Când urmează să apară legea

Un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi prevede amenzi de 500 lei pentru minorii prinși că fumează în spații publice.

28 sept. 2022, 16:39
Amenzi de 500 lei pentru minorii prinși că fumează în spații publice. Când urmează să apară legea
Amenzi de 500 lei pentru minorii prinși că fumează în spații publice

Amenzi de 500 lei pentru minorii prinși că fumează în spații publice. Iniţiativa legislativă prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice, printre care drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport, în caz contrar aceştia fiind sancţionaţi cu amendă de până la 500 lei. Proiectul, care va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, ar urma să modifice legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul depus și semnat de 29 de parlamentari. Actul normativ mai prevede că nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

Românii care folosesc voucherele sociale pentru tutun și alcool vor fi amendați. Sociologii și psihologii condamnă această măsură: „Amenzile vor adânci sărăcia”

Motivația parlamentarilor este aceea că dintr-un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor: „De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”.