10 idei simple ca să reduci factura la lumină. Cum să faci economie de curent electric

Facturile asu ajuns sperietoarea românilor, mai ales cele de la curentul electric! Totuşi, să faci economie de curent electric nu este deloc greu, așa că iată 10 idei pentru cei care primesc facturi mari!

24 ian. 2022, 12:14
10 idei simple ca să reduci factura la lumină. Cum să faci economie de curent electric
Cum să reduci factura la lumină

10 idei simple ca să reduci factura la lumină. Cum să faci economie de curent electric. Facturile la electricitate au început să fie tot mai mari, fapt ce îi îngrijorează foarte tare pe cetățeni, mai ales că furnizorii de electricitate au crescut considerabil prețul pachetelor pe care le pot oferi clienților.

10 idei simple ca să reduci factura la lumină. Cum să faci economie de curent electric

Iată cele mai bune sfaturi pentru a reduce factura la curenmt electric, conform totuldespremame.ro:

1. Ai grijă la „vampirii energetici”. Dispozitivele care sug la propriu energia electrică trebuie controlate drastic! Dacă ai face un tur al casei tale ai fi surprinsă de cât de multe leduri sunt aprinse: televizorul, radioul, filtrul de cafea, cuptorul cu microunde, aparatul de făcut pâine, iPod-ul şi alte gadget-uri electronice. Poţi să optezi pentru dispozitive care nu consumă energie în momentul în care nu sunt conectate sau să-ţi iei adaptoare pentru prize sau cabluri de alimentare care utilizează energie cu timp prestabilit de 3 până la 6 ore (după acest timp, gadget-urile aflate în priză nu mai consumă energie electrică).

Cel mai simplu truc ca să reduci factura la gaze și electrice. Orice român poate face asta!

2. Verifică frigiderul. Frigiderului îi revine circa 14% din totalul energiei electrice consumate într-o casă. Setează temperatura din frigider la 3 grade Celsius, iar pe cea din congelator la -16 grade Celsius. Apoi, curăţă toate garniturile de pe marginile uşilor, pentru o închidere cât mai etanşă. Trebuie să ştii şi că un frigider plin este mai eficient din punct de vedere energetic decât unul gol, aşa că, atunci când nu ai produse poţi umple nişte sticle cu apă şi să le pui pe rafturi.

3. Nu mai spăla rufele la temperatură maximă. Lenjeriile, prosoapele, dar şi o parte din haine se spală de obieci la 90 de grade Celsius. Folosind detergent de calitate, obţii rezultate satisfăcătoare şi la temperaturi mai mici, de 30-40 de grade Celsius, iar unele articole se curăţă foarte bine şi la programul scurt, de spălare rapidă.

4. Curăţă mai des aparatul de aer condiţionat. Un aparat din clasa de eficienţă A consumă circa 50 kWh/lună şi aproximativ 200 kWh/an, dacă e utilizat 4 luni pe an. Şi asta în condiţii optime de folosire, care, printre altele, presupun şi o curăţare a filtrului aparatului o dată pe lună şi schimbarea lui atunci când este necesar.

5. Schimbă becurile. Becurile economice, faţă de cele vechi, consumă cu până la 75% mai punţină energie electrică. În plus, au o durată de viaţă de 10 ori mai lungă şi într-un final îşi amortizează cu vârf şi îndesat preţul, aparent destul de piperat. Este mai bine să foloseşti într-o cameră un bec mai mare decât mai multe mai mici.

6. Iluminează-ţi locuinţa inteligent. Pe holuri şi în debarale poţi pune lămpi cu senzor de mişcare, pentru a elimina riscul de a rămâne cu lumina aprinsă în locurile în care nu mai ai treabă.

Trucurile GENIALE ca să scazi factura la gaze. Cum trebuie setată centrala termică

7. Culcaţi-vă mai devreme. Stingerea becurilor, a televizorului sau calculatorului cu o oră mai devreme în fiecare seară are un impact considerabil asupra facturii la final de lună. Ca să nu mai vorbim de beneficiile aduse sănătăţii!

8. Umblă la setările computerului. Foloseşte funcţia de hibernare din Control Panel, pentru că astfel consumul de energie va fi redus la jumătate.

Trucurile GENIALE ca să scazi factura la gaze. Cum trebuie setată centrala termică

9. Foloseşte mai rar maşina de spălat vase. Spălarea vaselor la maşină este mai economică decât cea de mână doar în cazul umplerii corespunzătoare a maşinii. Altfel, duce la un consum inutil de curent electric, dar şi de apă. Un alt lucru pe care-l mai poţi face este să opreşti funcţia de uscare.

10. Schimbă electrocasnicele vechi. Oricât de mult te-ai strădui să faci economie la electricitate, nu vei avea cine ştie ce succes dacă ai aparatură depăşită de vremuri. Aşa că dacă vrei să ai rezultate, dă-le la reciclat şi înlocuieşte-le cu unele din clasa A (A+ sau A++), care au un randament mai mare pentru mai puţină energie.