10 zile în plus de concediu, „săptămână de aur” a fost prelungită

Intrarea într-o nouă eră imperială este întâmpinată cu bucurie în Japonia, însă concediul de 10 zile acordat cu această ocazie tuturor angajaţilor îi nemulţumeşte pe majoritatea japonezilor, arată un sondaj de opinie al cotidianului Asahi, preluat de AFP.

RomaniaTV.net
04 apr. 2019, 03:33
10 zile în plus de concediu, „săptămână de aur” a fost prelungită

Tradiţionala „săptămână de aur” a fost prelungită, iar vacanţa va dura anul acesta din 27 aprilie până în 6 mai, inclusiv. Sondajul arată că numai 35% din japonezi sunt satisfăcuţi de această măsură, în timp ce 45% se declară nemulţumiţi.

AFP citează declaraţia unui angajat în domeniul financiar, la Tokyo: „Recunosc că, având 10 zile de vacanţă dintr-o dată, nu prea ştiu cu ce să-mi umplu timpul. Aş putea călători, dar va fi plin şi scump peste tot. Probabil că până la urmă o să rămân la părinţi”.

Părerea sa este şi a celor mai mulţi japonezi, care nu sunt obişnuiţi cu concediile lungi. Conform datelor ministerului muncii, anul trecut angajaţii şi-au luat în medie doar nouă zile libere din cele 18 la care ar avea dreptul în medie.

Şi cei care vor lucra în perioada de vacanţă sunt îngrijoraţi. O astfel de persoană a explicat pe Twitter: „Pentru părinţii din sectorul serviciilor (de exemplu din restaurante) e o problemă dificilă. Centrele de îngrijire, creşele – totul va fi închis”.

Nici băncile nu vor avea program de lucru, iar clienţii sunt sfătuiţi să retragă suficient numerar, pentru a nu rămâne fără bani dacă se golesc bancomatele.

Cele mai multe magazine vor fi totuşi deschise, iar operatorii din turism se aşteaptă la o cerere crescută. „Pentru majoritatea ofertelor noastre s-au găsit cumpărători încă de anul trecut”, a explicat un purtător de cuvânt al Nippon Travel Agency, adăugând că mulţi clienţi s-au înscris pe liste de aşteptare.

În afară de vacanţă, japonezii primesc cu seninătate şi bunăvoinţă abdicarea împăratului Akihito şi începutul noii ere imperiale, care a fost deja denumită oficial Reiwa (frumoasa armonie). Un sondaj al televiziunii publice NHK arată că marea majoritate exprimă sentimente pozitive şi respect pentru suveran, 22% din cei care au răspuns sunt indiferenţi, dar nu se manifestă aproape deloc ostilitate.