100 de şcoli din Bucureşti au fost reparate prin programul BEI

100 de şcoli au fost reparate şi consolidate în Bucureşti prin programul cofinanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), a anunţat joi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Edilul a precizat că mai sunt de efectuat lucrări doar la unele corpuri de clădiri.

21 nov. 2013, 12:30
100 de şcoli din Bucureşti au fost reparate prin programul BEI

Toate cele 100 de şcoli sunt reparate şi consolidate, mai avem însă corpuri de clădire în şcoală – ce nu îi deranjează foarte mult pe ceilalţi sau cel puţin aşa sper – care se află în lucru, practic o singură şcoală acum este relocată pentru a se putea lucra la corpul principal, restul toate sunt gata. Sigur, trebuie făcute completări în privinţa laboratoarelor şi mobilierului”, a declarat Sorin Oprescu, potrivit Agerpres.

Potrivit municipalităţii, încă se mai lucrează la 20 dintre cele 100 de şcoli. Astfel, 19 unităţi de învăţământ sunt finalizate parţial – predate corpuri de şcoală sau toate corpurile, rămânând de executat lucrări de amenajare exterioară/anexe, iar una se află în execuţie – la care nu s-a finalizat niciun corp de clădire, e temporar relocată, elevii învăţând în altă unitate.

În cadrul programului, au fost construite totodată de la zero 22 de săli de sport şi au fost contractate separat încă cinci acolo unde terenul aferent şcolii a permis. Dintre acestea trei sunt finalizate, iar două sunt în diverse stadii de execuţie.

Primarul general al Capitalei a precizat că s-a ameliorat şi situaţia locurilor din cămine şi grădiniţe, arătând că au fost reparate şi date în funcţiune şi spaţii noi odată cu refacerea acestor şcoli. El şi-a exprimat speranţa ca, împreună cu primarii de sector, să se creeze alte câteva mii de locuri.

„Deocamdată am reparat şi dat în funcţiune şi spaţii noi odată cu refacerea acestor şcoli, acolo unde a fost necesar, unde s-a putut face acest lucru, mai avem un program pe spaţiul care ne permite la unele şcoli să putem să facem nişte grădiniţe în sensul de construcţii uşoare care să nu-i deranjeze pe ceilalţi elevi şi nici pe copiii care vin la grădiniţă”, a spus edilul-şef.

El s-a arătat mulţumit de lucrările realizate la Şcoala de Muzică şi Arte nr. 3 şi Grădiniţa nr. 73. Întrebat de presă dacă s-au recuperat banii de la firmele care au efectuat reparaţii la Şcoala de Muzică şi Arte, Oprescu a precizat că s-a început acest lucru.

La rândul său, directorul şcolii, Viorel Maior, a anunţat că, din septembrie, profesorii îşi desfăşoară din nou activitatea în această unitate, amintind că lucrările au început în 2006, însă patru ani clădirea a stat fără acoperiş fiind distruse instrumente de cel puţin 100.000 de euro.

Şcoala de Muzică şi Arte nr. 3 e formată din două corpuri de clădire, dintre care unul e consolidat, reabilitat şi cu diverse dotări, iar altul nou construit – executat în proporţie de 50%. Potrivit PMB, unitatea de învăţământ beneficiază de dotări ultramoderne, mobilier, echipamente IT şi instrumente muzicale.

Şi Grădiniţa nr. 73, care are două corpuri de clădire după lucrările executate, a fost dotată cu articole de mobilier, aparatură IT (calculatoare, aparatură electronică, sistem de supraveghere), s-au utilat cabinetul medical şi cantina.