12 idei de hobby-uri pe care le poți face iarna, la interior

Umplerea timpului liber este mai problematică în timpul iernii, când orele cu lumină naturală sunt mai puține, iar frigul de afară îți „strânge” pielea. Variantele de relaxare în aer liber se restrâng considerabil și ești nevoit să cauți distracții în interior.

20 dec. 2022, 13:35
12 idei de hobby-uri pe care le poți face iarna, la interior

Este oportunitatea perfectă de a încerca hobby-uri noi, care să te relaxeze și să îți aducă satisfacții pe viitor. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face acasă. Am făcut o listă cu 12 idei de activități care vor face ca iarna să fie mai ușor de trecut.

Gătește la cuptor

Gătitul îmbină plăcutul cu utilul, iar folosirea cuptorului este una dintre metodele clasice de a face economii cu încălzirea locuinței. Caută mai multe rețete de mâncăruri de făcut la cuptor și probează-ți talentul de „chef”. Nimic nu este mai plăcut decât mirosul de cozonac care pune stăpânire pe toate încăperile casei. Nu îți interzice acest răsfăț. De asemenea, fă pâine în casă în fiecare săptămână.

Scrie

Iarna este un anotimp care inspiră. Poți sta de partea călduroasă a ferestrei înghețate, cu o cană de ceai fierbinte sau de vin fiert alături, scriind începutul a ce poate fi un roman de succes. Dacă nu vrei să te aventurezi într-o carieră de scriitor, te poți distra cu niște cuvinte care rimează, pentru a forma versuri și, mai întâi, poezii scurte. Apoi, vine curajul să recurgi și la finețuri artistice.

Concentrează-te pe dezvoltarea personală

Orice vârstă ai avea, tot timpul mai este de învățat ceva. Nu trebuie să ieși din casă pentru a avea acces la sute de cărți de dezvoltare personală. Antrenează-te ca să îți controlezi mai bine emoțiile, să comunici mai bine cu oamenii alături de care lucrezi, să fii un părinte mai bun etc. Deschide-ți noi perspective asupra vieții citind filosofie.

Creează un blog/canal YouTube

Te pasionează ceva în mod deosebit și ești expert în domeniu? Creează un blog sau un canal de YouTube în care să vorbești despre acest hobby. Cu siguranță că mai sunt și alții care împărtășesc preocuparea ta. Te vor urmări, vor comenta și îți vei face noi prieteni. Lumea blogging-ului este una fascinantă. Nu vei mai avea cum să te plictisești.

Învață să joci la bursă

Să știi că poți câștiga bani și de acasă, nu numai mergând la birou. O idee este să înveți să joci la bursă. Pe internet găsești multe tutoriale și lecții gratuite de tip webinar, prin care deprinzi ABC-ul acestei activități pe care mulți i-a ridicat. Totuși, trebuie să fii foarte atent. Nu investi niciodată mai mult decât îți permiți să pierzi. Trebuie să fii foarte responsabil, exact ca la jocuri de cazinou.

Jocuri video

Faptul că trăim în era digitalizării reprezintă un avantaj mare pentru noi. Imaginează-ți iarna fără telefon cu internet, fără televizor și fără jocuri video. Ce or fi făcut oamenii acum 200 de ani, când anotimpul rece era și mai geros? Treaba lor! Important este că acum te poți juca pe consolă, singur, cu familia sau în rețea. Timpul zboară când te distrezi așa bine.

Înscrie-te într-o comunitate online

Ne raportăm tot la internet pentru următorul sfat, pentru că știm sigur că ai acces. Altfel, nu ai citi acest articol, nu-i așa? Găsește o comunitate online care să aibă ca numitor comun unul dintre hobby-urile tale. Înainte, erau forumurile. Acum, identifici cu ușurință grupuri pe Facebook și pe alte rețele de socializare.

Învață elemente de design interior

Starea de spirit este dată și de obiectele din jurul tău. Cum iarna stai mai mult în casă, ai contact vizual mai tot timpul cu elementele de mobilier și cu cromatica din propria locuință. Studiază designul interior și învață cum să le dai un nou sens, care să te încarce cu energie pozitivă.

Fă sport

Sportul este o activitate de bază indiferent de anotimp. Îți fortifică fizicul și, mai ales, psihicul, pentru că zilele în care nu vezi soarele cauzează depresie și anxietate. Nu este nevoie să ai aparate de fitness în casă pentru a face mișcare. Ideal este totuși să mergi la o sală, ca să fii îndrumat de un instructor care știe exact ce tip de antrenament ți se potrivește.

Caută-ți rădăcinile

Ca să te cunoști mai bine, ar trebui să vezi de unde te tragi. Reconstituirea arborelui genealogic poate fi o activitate interesantă. Intră în rolul unui „detectiv” și pune-le întrebări părinților și bunicilor despre înaintașii neamului tău. Este posibil să afli ceva care să îți schimbe viața.

Notează-ți impresiile despre fiecare zi

„Nu îmi place deloc iarna, abia aștept să vină primăvara!” sau „Iubesc iarna asta, totul pare așa, ca într-o poveste”. Nu lăsa să zboare aceste impresii. Pune pe hârtie zilnic ce gândești. Este un exercițiu relaxant și util. Poate, peste ani, vei publica un jurnal care să se numească chiar așa: „Impresii de iarnă”.

Înregistrează-te ca freelancer

Vorbeam ceva mai sus despre posibilitatea de a câștiga bani muncind de acasă. Dacă lucrezi în IT sau ești creator de conținut, înregistrează-te pe o platformă de freelancing. Există o cerere mare pentru așa ceva. Pe măsură ce capeți mai multe calificative bune din partea colaboratorilor, vei fi tot mai căutat.