12 localităţi din Prahova, inundate de ploile torenţiale. Sute de pompieri intervin în zonele calamitate FOTO VIDEO

Ploile torenţiale au creat probleme în 12 localităţi din judeţul Prahova, mai multe persoane fiind surprinse de viituri. Aproximativ 130 gospodării sunt afectate, iar secretarul de stat Raed Arafat s-a deplasat în zonele respective.

RomaniaTV.net
31 mai 2019, 19:02

UPDATE Circa 900 de pompieri intervin în Prahova în zone afectate de inundaţii, iar pe perioada nopţii căutările copiilor luaţi de viitură în Sângeru sunt sistate, urmând să fie reluate sâmbătă dimineaţa, informează ISU Prahova.

Populaţia a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert asupra fenomenelor meteo extreme din Prahova, iar mai multe persoane au fost evacuate la rude.

„În această perioadă, pentru mai multe zone din ţară, meteorologii au emis avertizări de fenomene meteo extreme, iar localitatea Sângeru din judeţul Prahova este una dintre localităţile greu încercate. Preventiv, la nivelul judeţului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populaţie, prin intermediul sistemului Ro-Alert şi a aplicaţiei DSU şi au fost evacuate, temporar, la rude, persoanele aflate în dificultate (ale căror locuinţe au fost ameninţate de ape)”, precizează ISU Prahova.

______

UPDATE Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seară, la Antena 3, că şansele de a-i mai găsi în viaţă pe cei trei copii luaţi de viitură în Prahova sunt foarte mici. Căutările au fost sistate din cauză că ar fi foarte riscant să fie făcute noaptea, dar vor fi reluate în cursul zilei de sâmbătă. Femeia şi cei patru copii locuiau pe malul râuui, într-o casă de chirpici care a fost uşor luată de viitură.

”Situaţia din zonă poate să se agraveze, este cod roşu pe anumite cursuri de apă din zona respectivă. Au fost trimise mesaje prin ro alert către populaţie”, a declarat Raed Arafat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Acesta a explicat că au fost oprite căutările celor trei copii luaţi de viitură.

”Căutările au continuat până nu de mult, dar au trebuit să fie oprite pentru că este noapte şi pentru că este foarte greu şi foarte riscant săcontinue. Căutările vor fi reluate în cursul dimineţii. Mama a fost salvată în viaţă. Cei patru copii, din păcate, unul a decedat şi ceilalţi trei cred că şansele de a-i găsi în viaţă sunt extrem de mici, dacă nu chiar zero”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, casa era construită pe malul râului, din chirpici, fiind foarte uşor luată de apă.

Arafat a anunţat că o sută de persoane care locuiesc pe malul râului s-au autoevacuat.

”O sută de persoane care stau pe malul râului s-au evacuat. Râul, care de obicei are o lăţime de 4 metri, a ajuns astăzi la o lăţime de 60 de metri. A fost o premieră pentru zona respectivă. Au fost scurgeri de pe versanţi, a fost o viitură care nu a putut să fie prevăzută”, a mai spus Arafat.

Acesta a făcut apel la populaţie să ia în considerare mesajele rimite prin sistemul RO-Alert şi, dacă se imune evacuarea, să colaboreze cu autorităţile pentru a evita pierderea de vieţi omeneşti.

______

„Urmare manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, la nivelul judeţului Prahova se înregistrează mai multe apeluri prin SNUAU 112 care se semnalează efecte la nivelul a 12 localităţi unde mai multe persoane au fost suprinse de viiturile formate în urma scurgerilor de pe versanţi, iar aproximativ 130 gospodării sunt afectate”, a transmis, vineri seară, ISU Prahova.

Pompierii intervin în localitatea Lăpoşel unde sunt semnalate patru case inundate la care forţele de intervenţie nu pot ajunge din cauza unei viituri. De asemenea, cinci persoane au fost surprinse de o viitură dintre care o femeie a fost salvată (conştientă), iar 4 copii au fost dat dispăruţi.

„Unul dintre copii (fetiţă 3 ani) a fost găsit în SCR, fiind declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare. În localitate Lapoş s-au autoevacuat la rude 100 de persoane (fără probleme medicale) din cauza unei viituri care a afectat mai multe gospodării”, au mai transmis pompierii din Prahova.

Sursa citată a precizat că, în localitatea Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un şanţ, dar nu s-au înregistrat victime.

În localitate Valea Călugărească, pe DN 1B, s-a format o viitură care traversează drumul, circulaţia rutieră este oprită, fiind surprinse un număr de 6 autovehicule (4 autoturisme, 2 autocamioane), pasagerii s-au autoevacuat cu excepţia a 2 persoane din autocamioane care refuză evacuarea.

De asemenea, la Spitalul Judeţean Ploieşti se intervine pentru evacuarea apei din subsol.

„În urma discutiei telefonice cu centrul de prognoză din cadrul ANM, a rezultat faptul că în următoarele 2 ore se vor înregistra precipitaţii în zonele afectate în cantităţi de 10 l/mp/h, iar pe parcursul nopţi există riscul apariţiei unor noi sisteme convective ce vor genera cantităţi importante de precipitaţii. Se va elabora o prognoza speciala pentru judeţul Prahova”, a mai transmis ISU Prahova.

Sursa citată a precizat că localităţile afectate sunt în zona de est a municipiului Ploieşti, iar secretarul de stat Raed Arafat s-a deplasat în zonele respective.