14 persoane reţinute în dosarul de trafic de droguri şi cămătărie de la Timişoara

Rețineri după perchezițiile la o grupare de traficanți de droguri! 14 indivizi au ajuns după gratii, iar alți șase au fost plasați sub control judiciar în urma descinderilor din Timiș și Bihor. Unul dintre suspecți este tânărul înjunghiat de fiul lui Sile Cămătaru într-un club.

RomaniaTV.net
24 oct. 2019, 06:43
14 persoane reţinute în dosarul de trafic de droguri şi cămătărie de la Timişoara

Procurorii DIICOT Timișoara și ofițerii Antidrog au descins miercuri dimineaţă la 24 de adrese din Timiș și Bihor pentru a destructura una dintre cele mai puternice rețele de trafic de cocaină și cămătărie din România. 22 de persoane au fost ridicate de anchetatori şi duse la audieri la DIICOT. Intre persoanele săltate de mascaţi sunt şi mai mulţi interlop din zonă, între care Lucian Boncu, care a mai fost retinut in urma cu cateva luni dupa ce, aflat sub influenta drogurilor, a accidentat mortal o batrana. De asemenea, oamenii legii l-au retinut si pe Alex Cojocaru, barbatul de 29 de ani înjunghiat în urma cu cateva zile de fiul lui Sile Camataru.

Potrivit procurorilor, „în cursul anilor 2017-2019, la nivelul municipiului Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, ce a avut ca principal scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune (șantaje, reglări de conturi, extorcări)”.

Protecția activităților infracționale era asigurată de către un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timișoara, se arată într-un comunicat al DIICOT. „Acesta asigura protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre dealeri apăreau conflicte, intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a activității infracționale. Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum”, se mai arată în comunicat.

Gruparea controla majoritar piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din municipiul Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia.

Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp. Cocaina era distribuită unui cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, din cercul de dealeri locali fac parte și cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.

De asemenea, s-a constatat că unii dintre suspecți își investeau banii obținuți din traficul de droguri și în alte activități lucrative, respectiv în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obținerii de profituri mai mari.