15 parlamentari au reclamat clipul Copiii referendumului la Protecţia Copilului. Liberalul Pavel Popescu îşi retrage semnătura UPDATE

15 parlamentari de la PNL, ALDE şi PSD au reclamat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului clipul Copiii referendumului, realizat de agenţia Papaya Advertising, prin care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit unui document publicat de petreanu.ro. Unul dintre cei care apare pe listă, deputatul PNL Pavel Popescu, afirmă că a semnat reclamaţia fără să înţeleagă despre ce e vorba şi îşi retrage semnătura.

RomaniaTV.net
06 nov. 2018, 09:09

UPDATE Deputatul PNL Pavel Popescu a prcizat pe contul său de Facebook că a semnat din greşeală, fără să citească, crezând că e vorba despre o „inițiativă privind apărarea drepturilor minorilor în filmări destinate difuzării în spațiul public”. 

Deputatul îşi cere scuze pentru greşeală şi îşi retrage semnătura de pe plângere.

„Imi cer scuze public pentru greșeala pe care am făcut-o susținând, prin semnătură, un demers de care nu am știut și anunț că îmi retrag semnătura. Mi s-a cerut semnătura pentru o întrebare, nu pentru o plângere. Eu nu am semnat nici o plângere. Vorbesc de – intrebarea adresată Autorității pentru Protecția Copilului privind Clipul „Copiii referendumului” realizat de Papaya Advertising.

In Parlament există o cutumă: când unul din parlamentari inițiază un proiect de lege, o întrebare, interpelare ș.a..m.d., solicită și sprijinul altor colegi pentru susținerea demersului lui. Asta mi s-a întâmplat în acest caz, mi s-a cerut semnătura de către un coleg PNL, iar eu am semnat luând de bun ce mi s-a spus pe holul Parlamentului și anume că este vorba despre o inițiativă privind apărarea drepturilor minorilor în filmări destinate difuzării în spațiul public. Astăzi constat că am fost dus în eroare și m-am trezit în mijlocul unui scandal pe seama unui clip publicitar despre referendumul din 6-7 octombrie de care nu am avut habar până în urmă cu câteva ore.

Pe scurt, așa-zisa inițiativă care era, de fapt, o întrebare despre care repet: nu am avut știință, sună așa „există acordul părinților copiilor care participă în acel clip?” era adresată Autorității pentru Protecția Copilului. In această dimineață am discutat cu domnul Robert Tiderle, directorul Agenției Papaya Advertising și iată ce am aflat: „la data când Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit întrebarea avea dosarele complete semnate de părinții copiilor cu acordul de participare la filmarea clipului. Așadar, singurul lucru pe care această instituție îl avea de făcut era să dea un răspuns întrebării primite de la Parlament și să spună atât: există acordul tuturor părinților.” Autoritatea pentru Protecția Copilului a sesizat însă Poliția ceea ce eu socotesc că e un abuz pe care îl condamn ferm și care abuz a condus la interogarea domnului Robert Tiderle și, probabil, a părinților copiilor care apar în acel clip.

Mă simt vinovat pentru că am semnat ca primarul fără să verific cu atenție ce anume semnez și îmi asum asta, dar când mi s-a solicitat semnătura am fost încredințat că este vorba despre susținerea unei întrebări sau a unei inițiative legislative care avea ca scop protecția minorilor în ceea ce privește apariția lor în materiale audio-vizuale în spațiul public. Deh, încrederea nu e de dat oricui!

Pe viitor și tata dacă îmi va cere o semnătură am să verific de două ori înainte de-a semna”, a precizat PavelPopescu pe Facebook. 

________

Adresa este semnată de zece parlamentari PNL – Cupşa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheş Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniţă Antoneta, Neagu Nicolae, trei de la PSD – Jivan Luminiţa-Maria, Titus Corlăţean, Gabriel-Beniamin Leş, unul de la ALDE – Cătăniciu Steluţa-Gustica şi unul de la minorităţi – Grosaru Andi-Gabriel.

Semnatarii solicită Autorităţii pentru Protecţia Copilului să înceapă o anchetă împotriva agenţiei Papaya, sub suspiciunea că figuranţii minori din filmare nu ar fi avut acordul părinţilor pentru acţiune, că ar fi existat o situaţie de exploatare a copiilor şi că ar fi fost abuzaţi fizic şi emoţional.

Adresa are antetul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Unul dintre semnatari, deputatul liberal Pavel Popescu, susţine că el nu a semnat plângerea. Precizarea apare pe pagina de Facebook a Oanei Dobre -Dimofte, de pe un cont de Facebook atribuit deputatului Pavel Popescu:

Pavel Popescu Nu am semnat mizeria aia! Opriti-va! Nu am semnat!”

Totuşi, semnătura din dreptul numelui său seamănă foarte bine cu semnătura deputatului de pe iniţiativele legislative publicate pe pagina Camerei Deputaţilor.

RomaniaTV.net a solicitat un punct de vedere de la deputatul liberal, cerându-i să precizeze dacă a semnat reclamaţia sau dacă i s-a propus să semneze şi a refuzat, ceea ce ar conduce la ipoteza că cineva i-a falsificat semnătura. 

Până la publicarea acestui material nu am primit un răspuns de la Pavel Popescu.

Şeful agenţiei de publicitate Papaya Advertising, Robert Tiderle, a fost chemat la audieri, marţi, la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale, în urma unei plângeri depuse de 13 parlamentari. 

Informaţia a fost făcută publică de Robert Tiderle, pe pagina sa de Facebook, unde a postat citaţia. 

„Ca urmare a sesizării (…), ce are ca obiectul memoriul adresat de un grup de 13 parlamentari cu privire la clipul intitulat Copiii referendumului realizat de SC. Papaya Advertising SRL, vă invităm să vă prezentanţi în data de 6.11.2018 orele 8.30, la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale (…) în vederea clarificării tuturor aspectelor referitoare la obiectul sesizării”, se arată în adresa transmisă agenţiei.  

Reacţia lui Robert Tiderle a fost: „13 penali din parlament vs. o agenţie de publicitate. Până marţi o să număr minutele”. 

Citeşte şi: Autorul clipului Copiii Referendumului, chemat la Poliţie în urma unei plângeri a 13 parlamentari