20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie

Aproape 20.000 de persoane s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale, în primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii care le permite acest lucru. În medie, românii au cumpărat peste doi ani vechime la pensie, au 55 de ani şi au plătit circa 6.300 de lei cotizaţii la pensie, au declarat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii.

19 iun. 2017, 06:38
20.000 de români şi-au cumpărat retroactiv vechime la pensie

Începând din data de 27 octombrie 2016, românii care nu s-au pensionat încă îşi pot cumpăra vechime la pensie pentru perioadele de timp din ultimii cinci ani în care nu fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016.

Iniţial, românii au avut doar şase luni la dispoziţie să achite retroactiv contribuţia la pensie, dar la sfârşitul lunii aprilie 2017, adică în apropierea datei – limită până la care mai puteaţi plăti retroactiv contribuţia la pensie, Guvernul a decis să prelungească până al sfârşitul acestui an termenul până la care se pot face aceste plăţi.

Pentru a se asigura retroactiv la pensie, românii trebuie să încheie cu Casa de Pensii din judeţul în care au domiciliul un contract de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite contribuţia de asigurări sociale.

În primele şapte luni de la intrarea în vigoare a legii antemenţionate, aproape 20.000 de români s-au asigurat retroactiv la sistemul asigurărilor sociale.
Concret, în intervalul 27 octombrie 2016 – 1 iunie 2017, românii au încheiat 19.495 de contracte de asigurare socială cu Casele de Pensii din judeţele în care au domiciliul, au declarat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Prezumăm că numărul persoanelor care au cumpărat retroactiv vechime la pensie e apropiat de cel al contractelor de asigurare încheiate, având în vedere că într-un contract de asigurare socială sunt prevăzuţi toţi cei cinci ani în care se poate plăti retroactiv CAS (detalii în tabelul de mai jos, extras din contractul de asigurare). Cu toate aceste, specificăm că legea oferă posibilitatea să încheiaţi mai multe contracte de asigurare socială.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Citeşte şi Olguţa Vasilescu: Punctul de pensie va creşte de la 1 iulie, nu sunt probleme. Moţiunea va trece


loading...
Partenerii noștri