20.000 de şoferi fără acte legale numai în Bucureşti. C.O.T.A.R. cere controale de la Ministerul Muncii

Cofederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a vorbit depsre controalele ITM București la transportatorii care exploatează șoferi fără contracte de muncă.

26 sept. 2022, 14:59
20.000 de şoferi fără acte legale numai în Bucureşti. C.O.T.A.R. cere controale de la Ministerul Muncii

În 2016, C.O.T.A.R. atrăgea atenția asupra firmelor de transport care exploatează șoferi fără contracte de muncă. Șapte ani mai târziu, ITM București a început să verifice contractele de muncă ale șoferilor.

Vasile Ștefănescu, președintele C.O.T.A.R., a declarat: „Ne bucurăm că Ministerul Muncii, prin ITM București, aînceput să verifice contractele de muncă ale șoferilor pentru care angajatorii nu plătesc taxe și impozite. E bine și mai târziu, decât niciodată. Noi am atras atenția  autorităților, de nenumărate ori, în legătură cu bătaia de joc la adresa tuturor românilor, a statului român, a legislației naționale, prin sfidarea legislației din domeniului munci, dar nici măcar nu am fost luați în serios, în ultimii șapte ani. În timp ce noi, transportatorii autorizați, plătim taxe și impozite, respectând legislația, ni s-a băgat pe gât concurența neloială din partea acestor firme care au intrat pe piața din România călcând în picioare toate legile, inclusiv legislația muncii. Ei își permit, de aproape opt ani, să lucreze cu șoferi pe care îi declară „parteneri”. Ce fel de parteneri sunt angajații plătiți la negru? Nu a deranjat nimeni, timp de șapte ani, aceste firme de transport care au beneficiat și de lege specială în domeniul transporturilor, ceea ce nu e normal să se întâmple în niciun sector economic. Dar își bat joc inclusiv de angajații pe care îi plătesc și prost, și fără a le da drepturile garantate de legislația muncii. Sub pretextul că le sunt „parteneri”, își permit să nu le plătească asigurările sociale, asigurările de sănătate și contribuțiile pentru pensie, păcălindu-i pe oameni că astfel sunt liberi și au avantajul că își pot organiza singuri timpul și activitatea, ca parteneri în afacere. De fapt, ei păcălesc și statul, și angajații fără contract de muncă”.

Citește și: Marius Budăi, veşti proaste pentru aceşti români: „Nu vor primi pensie!”

Amenzi în valoare de 200.000 de lei pentru cei ce nu respectă legea

La sfârșitul săptămânii trecute, inspectorii ITM București au descoperit o primă companie din domeniul transportului de persoane cu 827 de angajați care nu aveau contracte de muncă. Compania a fost amendată cu 200.000 de lei.

Firmele de transport vizate declarau chiar ele în comunicate de presă că nu folosesc oamenii ca angajați, și  mai degrabă  ca „parteneri”, dar nimeni nu a sesizat problema, chiar dacă C.O.T.A.R. a atras atenția asupra situației.

Practic, toți șoferii „parteneri” ai firmelor de transport alternativ lucrează la negru în România, pentru că nici o firmă de acest fel nu a încheiat contracte de muncă cu aceștia.

„Îi recomandăm ministrului Muncii să se țină de cuvânt și să intensifice controalele, mai ales pentru că are deja la dispoziție o bază de date a șoferilor care lucrează fără contracte de muncă: este baza de date a licențelor (copii conforme) de transport alternativ din fiecare localitate. Doar în București sunt peste 20.000, din care ITM a descoperit doar 827. Astfel, domnul ministru se va putea lăuda, pe pagina lui de Facebook, nu doar cu cei peste 800 de șoferi depistați la un control al ITM, ci cu zeci de mii, în toată țara!

Pe această cale, îi urăm succes domnului ministru Marius Budăi și ne oferim sprijinul, în caz că întâmpină dificultăți tehnice în identificarea copiilor conforme pentru transportul alternativ din fiecare localitate unde aceste firme își desfășoară activitatea. Îi putem pune la dispoziție domnului ministru al Muncii și arhiva cu sutele de comunicate de presă transmise de COTAR din 2016 până astăzi, pentru a vedea de ce nu a intervenit nimeni peste activitățile de lobby ale companiilor internaționale care au acționat similar în toate țările căpușate de transportul „alternativ”. Ne oferim să-l sprijinim pe domnul ministru Budăi și în situația în care aceiași lobbyiști îi vor cere demiterea de urgență, pentru tulburarea liniștii companiilor multinaționale care ne fac nouă concurență neloială acceptată și sprijinită de stat, în ultimii șapte ani, indiferent de guvernare”, a mai spus Vasile Ștefănescu.

Citește și: Marius Budăi a dezvăluit când va creşte salariul minim în România. Ce sumă va ajunge să câştige cel mai prost plătit angajat