20 de senatori şi deputaţi ar putea rămâne fără mandat. Ce prevede noul Statut al parlamentarilor

Douăzeci de parlamentari ar putea să-şi piardă mandatele o dată cu adoptarea noului Statut al deputaţilor şi senatorilor, transmite România TV. Potrivit propunerii de modificare a regulamentului, mandatul de parlamentar se va pierde automat în momentul constatării în instanţă a unui conflict de interese.

RomaniaTV.net
16 ian. 2013, 13:21
20 de senatori şi deputaţi ar putea rămâne fără mandat. Ce prevede noul Statut al parlamentarilor

Practic, prevederea care s-ar putea aplica deocamdată pentru 20 de parlamentari în funcţie, stipulează că retragarea mandatului se va face la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI sau la data hotărârii definitive, după atacare, a raportului ANI.

„Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin raportul ANI, rămas definitiv, se sancţionează disciplinar cu interzicerea accesului la lucrările camerei din care face parte pe o perioadă de cel mult 6 luni”, se arată la capitolul dedicat sancţiunilor.

Acelaşi proiect de modificare a Statutului îl obligă pe ministrul Justiţiei să prezinte în faţa plenului motivele pentru care unui parlamentar ar trebui să i se retragă imunitatea.
„La dezbaterea asupra solicitării privind cererea de începere a urmăririi penale, în plenul respectivei camere vor lua cuvîntul ministrul Justiţiei, preşedintele comisiei, deputatul sau senatorul în cauză, şi câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”, se arată în proiect.

O altă propunere vizează citarea senatorilor şi deputaţilor în procese. Potrivit noilor prevederi, parlamentarii ar urma să fie protejaţi, astfel încât să nu mai poată fi citaţi ca martori:
„Deputaţii şi senatorii pot fi chemaţi în faţa Parchetului şi a instanţei de judecată în calitate de martor. În cazul în care li se solicită să depună mărturie asupra unor fapte sau informaţii de care au luta cunoştinşă în exercitarea mandatului lor, care au caracter clasificat,mărturia se va depune cu aprobarea prealabilă a Biroului permanent al camerei din care fac parte”.

Acelaşi proiect de modificare a statutului cuprinde şi o prevedere prin care, în legislatura actuală, în cazul vacantării unui post de parlamentar, nu se vor mai organiza alegeri parţiale decât dacă în colegiul respectiv a fost atribuit un singur mandat.

În documents e arată că: „În caz de încetare a mandatului unui deputat sau senator, în legislatura 2012-2016, pentru ocuparea locului vacant se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator doar dacă acestea nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare şi numai dacă în colegiul respectiv a fost atribuit un singur mandat”.

Astfel, în baza acestei modificări, dacă un parlamentar dintr-un colegiu în care au fost atribuite două sau mai multe mandate îşi vacantează postul, în acel colegiu nu se vor mai organiza alegeri parţiale.

Pentru a intra în vigoare, noile prevederi vor trebui aprobate în plenul Parlamentului.

„Orice iniţiativă este bine să fie dezbătută de comisii şi după rapoarte va fi supusă plenului. Modificările vor opera doar după ce vor fi adoptate de Parlament ca lege. Constatarea incompatibilităţii e bună pentru a se evita situaţii din trecut”, a precizat la România TV, senatorul PNL Ioan Ghişe.