2015, un an îndoliat pentru presă: Au fost ucişi 67 de jurnalişti, în întreaga lume GALERIE FOTO

Șaizeci și șapte de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în anul 2015 din cauza profesiei lor, în special în Franța, a treia cea mai afectată țară la acest capitol în urma masacrului comis în redacția săptămânalului satiric Charlie Hebdo, potrivit unui bilanț anual realizat de organizația neguvernamentală Reporteri fără frontiere (Reporters sans frontieres (RSF), dat publicității marți.

RomaniaTV.net
29 dec. 2015, 07:27

Bulanţul RSF arată că 67 de jurnaliști au fost uciși în 2015, iar Franța a devenit cea de-a treia ţară cel mai mult afectată, după atentatele de la Paris şi masacrul de la Charlie Hebdo.

De asemenea, 27 de „jurnaliști-cetățeni (bloggeri) și șapte colaboratori media au fost asasinați, potrivit RSF, care cere numirea „fără întârziere a unui reprezentant special pentru protecția jurnaliștilor pe lângă secretarul general al Națiunilor Unite”. În 2014, 66 de jurnaliști au fost uciși, potrivit aceleiași organizații, citate de AFP.

În fruntea țărilor cele mai periculoase pentru jurnaliști în acest an figurează Irakul și Siria, urmate de Franța, Yemen, Sudanul de Sud, India, Mexic și Filipine.

RSF enumeră astfel nouă jurnaliști uciși în Irak în 2015, la fel ca în Siria, și opt în Franța printre cele 12 victime ale atacului jihadist împotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.

Acest atac „participă la inversarea tendinței din 2014, când două treimi dintre reporterii uciși în lume fuseseră în zone de conflict. În acest an dimpotrivă, două treimi dintre jurnaliștii uciși au fost în timp de pace”, subliniază organizația, potrivit Agerpres.

Incluzând „decesele suspecte”, RSF enumeră în total 110 jurnaliști uciși în acest an. „Această situație preocupantă este imputabilă unei violențe deliberate împotriva jurnaliștilor și relevă eșecul inițiativelor în favoarea protecției lor”, potrivit organizației.

Din 2005, cel puțin 787 dintre jurnaliști au fost uciși din cauza profesiei lor.

RSF întocmește o listă a „abuzurilor care au marcat anul”, începând cu atentatul împotriva Charlie Hebdo, dar și asasinatul „regizat” jurnalistului japonez Kenji Goto de către gruparea Statul Islamic.

Citeşte şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor: Care sunt ţările cu cei mai mulţi ziarişti arestaţi

Mexicul a cunoscut „un asasinat ieșit din comun”, continuă RSF: cel al fotoreporterului Ruben Espinosa, găsit mort în august, „cu urme de tortură”, alături de patru femei într-un apartament din Mexico. „Asasinarea sa a antrenat un val de indignare și o conștientizare a lipsei de protecție strigătoare la cer pentru jurnaliști în Mexic”, subliniază RSF, amintind că o lege pentru a-i proteja intrase în vigoare câteva zile mai târziu, însă doar în districtul Mexico.

RSF evocă, în fine, asasinarea în Somalia a lui Hindiyo Haji Mohamed, una din cele două femei jurnaliste ucise în acest an în lume. Această jurnalistă a televiziunii naționale „a sucombat în urma rănilor provocate de un atentat cu mașină-capcană care poartă semnătura miliției islamiste shebab în 3 decembrie la Mogadiscio”, estimează RSF, care denunță „impunitatea” crimelor comise împotriva jurnaliștilor în această țară. Soțul ei, de asemenea jurnalist, fusese și el victima unui atentat în septembrie 2012.

„Este imperativ să se instituie un mecanism concret pentru aplicarea dreptului internațional cu privire la protecția jurnaliștilor. În prezent, grupuri nonstatale comit abuzuri punctuale împotriva lor, în timp ce prea multe state nu-și respectă obligațiile”, relevă secretarul general al RSF, Christophe Deloire, într-un comunicat, informează Agerpres.

Organizația deplânge și circumstanțele morții a 43 de reporteri în acest an „rămase neelucidate, din cauza lipsei anchetelor oficiale imparțiale și aprofundate, ca urmare a relei voințe a autorităților statale”. Ea denunță „impunitatea crimelor comise împotriva jurnaliștilor în numeroase regiuni ale lumii”.

În afară de aceste crime, 54 de jurnaliști au fost reținuți ostatici în lume până la sfârșitul anului 2015, față de 40 în 2014, chiar dacă în acest an au existat mai puține răpiri decât anul trecut, potrivit unui raport publicat deja de RSF la jumătatea lunii decembrie.