21 de şefi de stat din UE au semnat un apel pentru vot la alegerile de pe 26 mai

21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat, cu ocazia Zilei Europei, un apel în care îi cheamă pe cetăţenii europeni să voteze la alegerile europarlamentare, informează Administraţia Prezidenţială.
Romania TV
09 mai 2019, 06:12
21 de şefi de stat din UE au semnat un apel pentru vot la alegerile de pe 26 mai

„Alegerile din 2019 au o importanță deosebită: dumneavoastră, cetățenii europeni, sunteți cei care decideți calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, șefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda, îi chemăm pe toți cetățenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârșitul lunii mai 2019”, se arată în apelul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Apel comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019:

Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată

Integrarea europeană a contribuit la îndeplinirea unei speranțe de pace vechi de secole în Europa, după ce naționalismul feroce și alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a două războaie mondiale. Până în ziua de azi, nu putem și nu ar trebui să considerăm că pacea și libertatea, prosperitatea și bunăstarea sunt garantate. Este necesar să ne implicăm cu toții în mod activ în promovarea ideii mărețe a unei Europe pașnice și integrate.

Alegerile din 2019 au o importanță deosebită: dumneavoastră, cetățenii europeni, sunteți cei care decideți calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, șefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda, îi chemăm pe toți cetățenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârșitul lunii mai 2019.

Popoarele Europei s-au unit din propria lor voință liber exprimată în Uniunea Europeană, proiect care se întemeiază pe principiile libertății, egalității, solidarității, democrației, justiției și loialității manifestate în interiorul Uniunii și între membrii săi. O Uniune fără precedent în istoria Europei. În Uniunea noastră, membrii aleși ai Parlamentului European, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, adică guvernele tuturor statelor membre, decid ce reguli ar trebui să se aplice în Europa și cum ar trebui să fie cheltuit bugetul Europei.

Suntem cu toții europeni

Pentru mulți cetăţeni din Europa, în special din tânăra generație, cetățenia europeană a devenit a doua lor natură. Nu este o contradicție pentru ei să-și iubească satul, orașul, regiunea sau națiunea și să fie devotați proiectului european.

Europa noastră este capabilă să facă față provocărilor împreună

În aceste luni, mai mult decât oricând în trecut, Uniunea Europeană se confruntă cu provocări profunde. Pentru prima dată de la începutul integrării europene, oamenii vorbesc despre reversul uneia sau mai multor etape de integrare, precum libertatea de mișcare sau desființarea instituțiilor comune. Pentru prima dată, un stat membru intenționează să părăsească Uniunea. În același timp, alții cer mai multă integrare în Uniunea Europeană sau în Zona Euro, sau o Europă cu mai multe viteze.

Viziunile asupra acestor chestiuni diferă în rândul cetățenilor și al guvernelor statelor membre, precum și între noi, șefii de stat. Cu toate acestea, cu toții suntem de acord că integrarea europeană și unitatea sunt esențiale și că dorim ca Europa să continue ca o Uniune. Numai o comunitate puternică va fi capabilă să facă față provocărilor globale curente. Efectele schimbărilor climatice, terorismul, globalizarea economică și migrația nu se opresc la granițele naționale. Doar lucrând împreună ca parteneri egali la nivel instituțional vom reuși să facem față cu succes acestor provocări și să continuăm pe drumul spre coeziunea economică și socială și spre dezvoltare.

Vrem o Europă puternică și integrată

Avem nevoie, așadar, de o Uniune Europeană puternică, o Uniune care are instituții comune, o Uniune care își revizuiește constant activitatea cu un ochi critic și care este capabilă să se reformeze, o Uniune a cărui fundament sunt cetățenii săi și statele sale membre.

Această Europă are nevoie de o dezbatere politică dinamică cu privire la cea mai bună cale spre viitor, având la bază Declarația de la Roma din 25 martie 2017. Europa este capabilă să gestioneze o gamă largă de opinii și idei. Dar, cu siguranță, nu trebuie să ne întoarcem la o Europă în care țările nu mai sunt parteneri egali, ci adversari.

Europa noastră unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor. De aceea vă invităm să vă exercitați dreptul de vot. Viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot. 

Rumen Radev, Președintele Republicii Bulgaria

Miloš Zeman, Președintele Republicii Cehia

Frank-Walter Steinmeier, Președintele Republicii Federale Germania

Kersti Kaljulaid, Președintele Republicii Estonia

Michael D. Higgins, Președintele Irlandei

Prokopios Pavlopoulos, Președintele Republicii Elene

Emmanuel Macron, Președintele Republicii Franceze

Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Republicii Croația

Sergio Mattarella, Președintele Republicii Italia

Nicos Anastasiades, Președintele Republicii Cipru

Raimonds Vējonis, Președintele Republicii Letonia

Dalia Grybauskaitė, Președintele Republicii Lituania

János Áder, Președintele Republicii Ungaria

George Vella, Președintele Republicii Malta

Alexander Van der Bellen, Președintele Republicii Austria

Andrzej Duda, Președintele Republicii Polonia

Marcelo Rebelo de Sousa, Președintele Republicii Portugheze

Klaus Iohannis, Președintele României

Borut Pahor, Președintele Republicii Slovenia

Andrej Kiska, Președintele Republicii Slovacia

Sauli Niinistö, Președintele Republicii Finlanda

DailyBusiness
Cât mai costă o vacanță în Thassos. Postarea unui român pe un grup de turiști a stârnit controverse din cauza bugetului alocat
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Prima companie de stat din România unde angajații vor lucra 4 zile în loc de 5. Salariile vor fi tăiate cu 20%
Capital.ro
Reguli noi pentru suspendarea permisului auto în România. Dispare și amenda redusă 15 zile
Playtech.ro
Cum s-a produs de fapt accidentul mortal de pe Transalpina. Gestul motociclistului argentinian a provocat tragedia
DailyBusiness
Sume mamut pentru un anumit loc în avion! Cât trebuie să plătească românii dacă vor să stea lângă persoana iubită
Adevarul
Escrocheria „aur pe autostradă” revine în Germania. Trei români au fost prinși în flagrant. Pretindeau că se află în pană de combustibil
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
România dă în clocot. Urmează un protest de amploare
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Un bărbat declarat mort de medicii italieni s-a trezit exact înainte să vină dricul. Ce a întrebat acesta imediat după ce a deschis ochii
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Dacă investeai în acțiuni Netflix când a ajuns în România, azi te-ai fi bucurat de un câștig...
Capital.ro
Se pregătește o nouă TAXĂ pentru români. Cine sunt cei care o vor plăti obligatoriu: Este esențial...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
Denis a murit la 17 ani, după ce a venit de la o petrecere. Bunica sa l-a găsit fără suflare, în pat: "Nu s-a putut trezi"
Gata, s-a aflat adevărul. E oficial! Acum e totul clar. Lumea întreagă este uluită. 246 au murit din această cauză
MediaFlux
Scăderi de salariu de 50% și concedieri până la finele anului!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Kim Jong-un vrea să slăbească. Testează Ozempic pe civili