24 IANUARIE, ZIUA UNIRII: Traian Băsescu nu a confirmat prezenţa la Iaşi

24 IANUARIE, ZIUA UNIRII: Municipalitatea ieșeană va organiza spectacole și va oferi, vineri, muzică populară, 10.000 de porții cu fasole cu cârnăciori și vin fiert pentru a marca 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, la evenimente fiind așteptată participarea premierului Victor Ponta, președintelui Senatului, Crin Antonescu, a altor reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului.

RomaniaTV.net
23 ian. 2014, 15:18
24 IANUARIE, ZIUA UNIRII: Traian Băsescu nu a confirmat prezenţa la Iaşi

24 IANUARIE, ZIUA UNIRII: Ca în fiecare an, manifestările organizate de municipalitate vor debuta în Piața Unirii cu un spectacol folcloric intitulat ‘Noi suntem români’, care va fi susținut, în intervalul orar 9,30-10,30 pe o scenă care va fi amplasată în Piața Unirii, de soliștii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș.

Momentul artistic va fi urmat de Onorul militar prezentat de Armata Română, la intonarea Imnului Național și de ceremonialul religios. Oficialitățile centrale și locale vor susține la ora 11,00 discursuri în prezența cetățenilor veniți în Piața Unirii din Iași, dar și a președintelui Senatului, Crin Antonescu precum și vice-prim-miniștrilor Liviu Dragnea, Daniel Chițoiu și Gabriel Oprea.

La evenimentele care se vor desfășura în cursul dimineții de 24 ianuarie vor lua parte și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul de Externe, Titus Corlățean, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul Culturii, Gigel Știrbu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Mihai Voicu, precum și ministrul pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, a spus că, deși a fost trimisă o invitație și pe adresa Administrației Prezidențiale, până acum nu a fost confirmată participarea președintelui Traian Băsescu la evenimentele organizate la Iași pentru a marca astfel împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor.

24 IANUARIE, ZIUA UNIRII: Potrivit programului, momentul va fi urmat de ceremonialul depunerii de coroane la monumentul dedicat lui Al. I. Cuza din Piața Unirii, defilarea detașamentelor militare și de intonarea Horei Unirii și desfășurarea Horei Populare. De la ora 12,00, timp de o oră, în Piața Unirii este programat momentul folcloric ‘Noi suntem români’. În același timp, oficialitățile se vor deplasa la Biserica ‘Trei Ierarhi’ unde va fi oficiată o slujbă și vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Al. I. Cuza.

De la ora 13,00, municipalitatea va oferi peste 10.000 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert tuturor cetățenilor veniți în Piața Unirii.

În jurul orei 14,00, delegațiile Arhivelor Naționale ale României și Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova se vor întâlni la Muzeul Unirii din Iași, unde conducătorii celor două instituții, Ioan Drăgan și Ioan Varta, vor semna, ‘Acordul de cooperare în domeniul arhivistic’. Evenimentul se va desfășura în ‘Sala dublei alegeri’ a Muzeului Unirii din Iași, în prezența reprezentanților autorităților locale și a reprezentanților comunității academice din Iași și Chișinău.

Seara, 100 de militari vor mărșălui cu torțe aprinse pe traseul Muzeul Unirii — Palatul Culturii.