25 DE ANI DE LA REVOLUŢIA DIN 1989. DEZVĂLUIRILE lui Ion Iliescu. De ce au fost EXECUTAŢII Ceauşeştii

La 25 de ani de la Revoluţie, Ion Iliescu, cel care a preluat puterea după momentul înlăturării lui Nicolae Ceauşescu, spune lucrurilor pe nume, într-un interviu acordat celor de la Gandul.info, şi face dezvăluiri despre zilele care au fost un punct de cotitură în istoria României.
Romania TV
22 dec. 2014, 21:01
25 DE ANI DE LA REVOLUŢIA DIN 1989. DEZVĂLUIRILE lui Ion Iliescu. De ce au fost EXECUTAŢII Ceauşeştii

Zilele acestea s-au împlinit 25 de ani de la Revoluţia din 1989, care a dus la căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu. Începută la Timişoara, în 17 decembrie, mişcarea s-a propagat şi în alte oraşe din ţară, dar în special în Bucureşti, unde un miting organizat de Nicolae Ceauşescu pentru a demonstra că în ţară nu se întâmpla nimic s-a întors rapid împotriva sa şi a dus la fuga sa de la Bucureşti, prinderea sa şi, mai apoi, în ziua de Crăciun, la executarea sa într-o unitate militară din Târgovişte.

Multe voci au spus de atunci că evenimentele din decembrie 1989 nu au fost, de fapt, o revoluţie, ci au fost controlate de alte forţe din Europa, iar singurul adevăr de netăgăduit care rămâne după acele zile este sângele vărsat de cei peste o mie de morţi şi alte câteva mii de răniţi (peste 3.000, spun statisticile).

La 25 de ani de la Revoluţie, Ion Iliescu, cel care a preluat puterea după momentul înlăturării lui Nicolae Ceauşescu, spune lucrurilor pe nume, într-un interviu acordat celor de la Gandul.info, şi face dezvăluiri despre zilele care au fost un punct de cotitură în istoria României.

Ion Iliescu nici nu vrea să audă de termenul „revoluţie confiscată”, folosit de multe ori pentru a descrie evenimentele din decembrie 1989: „Ce e aia Revoluţie confiscată? Asta e o prostie. Explicaţi-mi undeva o revoluţie confiscată. Sau e revoluţie sau nu e. O revoluţie este un proces istoric, care duce la schimbări fundamentale mai ales în structurile politice. A avut România o asemenea schimbare structurală? A avut. Revoluţia română a fost una radicală din acest punct de vedere, a fost o revoluţie, una veritabilă, care s-a bazat pe o revoltă populară. Deci are şi legitimitate istorică, are o forţă pe care a dat-o şi mişcare populară. Schimbările care s-au produs sunt de esenţă revoluţionară. Eu am venit pe valul Revoluţiei, revoluţia nu a fost generată de oameni ca mine„.

Ion Iliescu a fost apropiat al lui Nicolae Ceauşescu într-o vreme, dar a fost trimis la „reeducare” pentru „intelectualism”, după ce a emis opinii deloc pe placul preşedintelui Republicii Socialiste România, dar, mai ales, al consoartei sale, Elena Ceauşescu. Primul preşedinte al României după decembrie 1989, Ion Iliescu recunoaşte că a beneficiat de valul pe care l-a ridicat prezenţa în prim plan în timpul acelor evenimente. El a povestit că, director fiind la Editura Tehnică, aflase de la un colaborator despre frământările de la Timişoara, unde deja mureau oameni în încercarea autorităţilor comandate de Ceauşescu de a reprima demonstraţiile.

Citeşte şi Petre Roman, despre Revoluţie şi banii Securităţii: Unii au abuzat de aceste conturi

Ion Iliescu susţine că mitingul de la Bucureşti, convocat de Ceauşescu, a fost măsura fatală pentru acesta: „Mitingul convocat de el s-a transformat într-un miting anti-Ceauşescu şi un protest puternic. A încercat în noaptea de 21 spre 22 să reprime mişcarea, iar pe 22 oamenii s-au regrupat şi au năvălit, iar el a fost obligat să plece, la 12.06, cu un elicopter. Emblema aceasta, adică această imagine a fugii dictatorului cu elicopterul, este expresia a ceea ce s-a petrecut în România şi dramatismul situaţiei în care se aflase Ceauşescu„, povesteşte Iliescu.

Cum a ajuns în Studioul 4 al Televiziunii

Ion Iliescu a povestit că pe 22 decembrie, după ce a aflat că „însoţitorii” săi, cei care îl urmăreau permanent, nu mai sunt pe urmele sale, a plecat imediat la sediul TVR, unde a intrat împreună cu 20 de oameni. A urmat o şedinţă la MApN cu Victor Atanasie Stănculescu, rămas în locul ministrului Apărării după sinuciderea lui Vasile Milea, cu Petre Roman şi cu alţii, apoi o alta la Comitetul Central şi din nou una la MApN, unde s-a stabilit că era nevoie ca populaţia să primească un mesaj. „Atunci am încropit acel document: Comunicatul către ţară al FSN”.

Citeşte şi REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 22 decembrie, pas cu pas

De ce au fost EXECUTAŢI soţii Ceauşescu

Pe 25 decembrie 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, în urma unui proces rapid şi, spun unii, nu tocmai ca la carte, la finele căruia au fost condamnaţi la moarte pentru genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

La 25 de ani distanţă, Ion Iliescu spune că ar fi dorit ca Tribunalul Militar Excepţional înfiinţat printr-un decret al CFSN semnat chiar de el, să organizeze un proces ca la carte soţilor Ceauşescu, dar subliniază că prelungirea acestuia ar fi condus la un număr şi mai mare de morţi.

Legat de organizarea procesului, eu preferam să putem avea un proces în condiţii normale, deci să fi putut să-l ţinem încarcerat pe Ceauşescu, pe cei doi, până ce se liniştesc lucrurile în ţară şi să avem un proces public, organizat aşa cum trebuie. Din punct de vedere politic ar fi fost un mare câştig, ar fi fost un moment politic important. Numai că mureau oameni, orice oră de întârziere însemna noi morţi. Şi atunci am luat decizia să organizăm procesul tocmai pentru a curma aşa ceva. Pe 24 am luat această decizie, l-am mandatat pe Stănculescu să se deplaseze la Târgovişte unde erau încarceraţi şi în 25 a avut loc procesul. Acesta a fost televizat. A fost al doilea moment important, televizarea procesului soţilor Ceauşescu şi apoi execuţia„, povesteşte Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, au existat presiuni din partea populaţiei pentru ca la TVR să fie difuzate şi imaginile execuţiei soţilor Ceauşescu.

Cine au fost TERORIŞTII

Teroriştii despre care se spune că au tras la Revoluţie în oameni şi în armată rămân o enigmă şi după un sfert de secol. Iar Ion Iliescu nu lămureşte nici el problema.

„Nu aş putea spune, s-a tot discutat, s-au vehiculat chestiuni, că au fost arabi, nu s-a confirmat nimic. Şi ăştia care au fost au plecat imediat după aceea, nu este vorba de nicio acţiune a vreunor agenţi străini”, a spus Iliescu pentru gandul.info.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Șoferii trebuie să obțină certificat de omologare individuală. NU este permis accesul pe drumurile publice. Se aplică amendă
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Apa caldă se oprește pentru aproape 700 de imobile din Capitală! Ce zone sunt afectate de lucrările la rețeaua termică
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Ministrul Muncii anunță noile pensii. Câți bani se primesc după noua recalculare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia