3 din 10 bolnavi de coronavirus nu sunt depistaţi de testele actuale

3 din 10 persoane infectate cu coronavirus nu sunt depistate de testele actuale, potrivit unei estimări. Rezultatele "fals negative" nu au, însă, legătură cu fiabilitatea testului, ci cu modalitatea de prelevare şi cu momentul la care s-a făcut prelevarea.

RomaniaTV.net
03 apr. 2020, 06:00
3 din 10 bolnavi de coronavirus nu sunt depistaţi de testele actuale

Rezultatele „fals negative” au drept consecinţă neizolarea unei persoane, deşi aceasta este în realitate contagioasă.

Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de „98% atunci când prelevarea este corectă„, a subliniat medicul Francois Blanchecotte, potrivit Agerpres.

Tehnica utilizată, denumită RT-PCR, este o metodă de amplificare a materialului genetic al virusului. Pentru a obţine materialul genetic al virusului, medicii trebuie să recolteze secreţii. Prelevarea se face introducând un tampon în nasul pacientului. Acesta este stadiul în care poate să se producă o manevră necorespunzătoare.

Trebuie ca tamponul să fie introdus destul de în profunzime, nu doar la intrarea în nas„, a subliniat Andrew Preston, profesor la Universitatea Bath din Anglia. Pentru ca prelevarea să se facă în mod corect, medicul trebuie să traverseze fosele nazale şi să ajungă până în partea superioară a faringelui. „Dacă virusul nu este prezent pe tampon, rezultatul va fi negativ„, mai spune profesorul Preston.

În anumite ţări, prelevarea se efectuează la nivelul cavităţii bucale. „În acest caz, tamponul trebuie să ajungă până în partea din spate a gâtului, nu doar în interiorul obrajilor„, a adaugă profesorul Preston.

Pe lângă modul de rpelevare, mai există un factor de eroare, şi anume momentul în care se realizează prelevarea: „Cantitatea virală poate să varieze în funcţie de pacient şi de stadiul infecţiei. Chiar şi cu o tehnică perfectă (de prelevare, n.r.), un pacient infectat poate să nu iasă pozitiv, de exemplu atunci când se află foarte devreme în faza de incubaţie sau chiar la sfârşitul bolii, când cea mai mare parte a virusului a fost eliminată din organism„, explică profesorul Al Edwards, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, potrivit Agerpres.